VIRUSNI IMUNOLOG JONJIĆ O KORONI: Mislim da će se nešto dogoditi najesen

VIRUSNI IMUNOLOG JONJIĆ O KORONI: Mislim da će se nešto dogoditi najesen

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

‘Rado bih predviđao, ali je predviđanje kad je u pitanju covid nezahvalno jer su sva ranija bila pogrešna’

Virusni imunolog Stipan Jonjić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao širenje majmunskih boginja, ali i što možemo očekivati od pandemije koronavirusa.

– Virus majmunskih boginja je vrlo sličan virusu koji je harao svijetom ne tako davno i izazivao velike boginje, virus variole, i srećom on je eradiciran, uklonjen i ostao je samo u nekim laboratorijima pod kontrolom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj virus je vrlo sličan, ali s velikom razlikom što je variola bila specifična za ljude i nije se širila na životinje, za razliku od majmunskih boginja koji nije specifičan za vrstu – rekao je Jonjić.

Istaknuo je da su majmunske boginje puno manje zarazne te da je virus koji ih izaziva puno manje opasan, ali da nije bezazlen.

– Širi se kontaktom i respiratorno, virus ulazi kroz oštećenja tkiva odnosno kože ili preko dišnog sustava, replicira se tamo gdje uđe, napravi širenje u unutarnje organe i onda nastaje sekundarna diseminacija, širenje krvlju do kože, i onda dolazi do razvoja osipa koji prolazi razne faze. U cijelom tom periodu bolest je zarazna – rekao je Jonjić.

Dodao je da ne vjeruje da majmunske boginje imaju potencijal globalnog širenja.

– Vjerojatno će imati prodore u obliku manjih klastera, doduše, budimo oprezni jer ne znamo točno koliko je podložan mutacijama, puno manje nego RNA virusi, sve što se događa puno je predvidljivije i uz oprez se ipak ne trebamo bojati globalnog velikog problema, kao što je to bio slučaj s covidom – rekao je Jonjić.

Kad je u pitanju covid, Jonjić je rekao da ne razumije što se događa u Kini, gdje se zbog nekoliko stotina slučajeva potpuno zatvaraju gradovi poput Šangaja ili Pekinga.

– Nešto je čudno, nešto je teško objašnjivo. Brojevi koje Kina prikazuje nisu razlog za takve mjere, oni su moćni, mogu organizirati testiranje cijelog Pekinga u tjedan dana, i to triput. To ne znači da mi ne trebamo ništa raditi i mi zapravo ne možemo predviđati. Rado bih predviđao, ali je predviđanje kad je u pitanju covid nezahvalno jer su sva ranija bila pogrešna – rekao je Jonjić.

Virusni imunolog ističe da je situacija danas puno bolja nego lani u ovo doba, da je puno više ljudi procijepljeno te preboljelo i steklo neku vrstu imunosti, ali da to sve ne jamči spokojnost.

– Sreća u toj nesreći, u poplavi manje dobrih vijesti je činjenica da cijepljenje i preboljenje ipak štiti od težih oblika bolesti. Omikron dominira, on će dominirati sve dok se ne pojavi varijanta koja će ga potisnuti i hoće li se takva varijanta pojaviti, to zapravo nitko ne zna, treba vidjeti što će napraviti omikron koji se brzo širi i kod onih koji su cijepljeni i preboljeli i treba vidjeti kako će on utjecati na stečenu ili preboljenu imunost i hoće li je poboljšati. Ključno je da smo naučili nešto u ove dvije godine. Mislim da će se dogoditi prodor neke varijante, a u tom slučaju smo ili na početku i važno je da mi predviđamo, pratimo i reagiramo. Mislim da će se nešto dogoditi najesen, ali hoće li se dogoditi prodor neke jače varijante virusa, ja to ne mogu predvidjeti – rekao je Jonjić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.