Višegodišnji napori medicinskih sestara urodili plodom

Višegodišnji napori medicinskih sestara urodili plodom

Foto: 

Screenshot HRT

D.H.

D.H.

Viši koeficijent

Višegodišnji napori Hrvatske komore medicinskih sestara na priznavanju visoke stručne spreme konačno su urodili plodom. Vlada je priznala visoku stručnu spremu magistrama i magistrima na radnim mjestima prve vrste. Novom Uredbom, točno se propisuje koja radna mjesta s diplomom dobivaju veći koeficijent, javlja HRT.

Snježana Krpeta, medicinska sestra iz bolnice u Vinogradskoj, opušta se nakon stresnog posla na godišnjem u Pakoštanima, uz svoje limune. Bila je u ratu, diplomirala prije sedam godina, odradila COVID, radila najteže poslove kao medicinska sestra i sada je napokon dočekala i priznavanje diplome.

– Mislim da bi plaća bila veća za oko 1.500 kuna. To je znatno povećanje pogotovo za kolegice koje rade u visoko diferenciranim postupcima – kaže mag. sestrinstva.

Na prvi pogled čini da će se plaća dizati samo glavnim medicinskim sestrama s diplomom. Krpeta kaže da nije tako.

– Medicinskim sestrama koje koordiniraju u palijativi, medicinskim sestrama koje rade u suzbijanju bolničkih infekcija, medicinske sestre na koje su prenesene više ovlasti, dijaliza – kaže.

U bolnici u Vinogradskoj u Zagrebu, od ukupno 1.400 medicinskih sestara i tehničara, njih do trideset može očekivati veću plaću. U prošlosti povećanje ih je dobilo ni dvadeset, odlukom ravnatelja.

U zadarskoj bolnici od 640 sestara, sličan postotak, oko 2 posto, onih koji će dobiti veću plaću.

– Do desetak bi ih moglo imati, ali to je otvoreno. Imamo jednu točku koja je sada u izmjeni koja kaže da magistre sestrinstva se mogu primiti na radna mjesta prve vrste – objašnjava glavna sestra u zadarskoj bolnici, mag. sestrinstva Darija Katuša.

Mlada zadarska medicinska sestra radi kao šefica na hitnom prijmu. U ožujku je magistrirala sestrinstvo, dobro podnosi stres. I njoj se priznaje fakultetska diploma.

– Stresno je pogotovo u ljetnim mjesecima, ali da se izdržati – kaže Emila Peroš, v.d. glavne sestre hitnog prijma u zadarskoj bolnici.

Hrvatska ima više medicinskih sestara s diplomom nego li, primjerice, Velika Britanija zbog toga što je dolazilo do neplaniranog obrazovanja pa bi se novom uredbom to barem donekle trebalo dovesti u red.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.