WHO ne vidi razlog za uzbunu zbog majmunskih boginja

WHO ne vidi razlog za uzbunu zbog majmunskih boginja

Foto: 

Alexandra_Koch from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Nije kao covid-19’

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva na razne mjere s obzirom na neuobičajeno širenje majmunskih boginja, ali ne vidi razlog za uzbunu.

‘To nije bolest zbog koje bi šira javnost trebala biti zabrinuta. Nije kao covid-19’, rekla je stručnjakinja WHO-a Sylvie Briand na brifingu za zemlje članice WHO-a u petak u Ženevi.

Ipak, zemlje bi trebale brzo otkriti i izolirati zaražene. WHO pretpostavlja da će većina slučajeva biti blaga, no trudnice, djeca i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom u većem su riziku od teže zaraze.

‘Imamo dobru priliku da odmah zaustavimo prijenos’, rekla je Briand. No ne zna se kolike su zalihe cjepiva protiv velikih boginja koja bi također trebala pomoći protiv majmunskih boginja, dodala je.

WHO očekuje da će broj zaraza nastaviti rasti. Majmunske boginje pojavile su se do sada u više od 20 zemalja, navode.

‘Trenutačno ne znamo vidimo li samo vrh sante leda’, rekla je Briand.

Hina 

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.