WHO očekuje ‘visoke razine’ covida-19 tijekom ljeta

WHO očekuje ‘visoke razine’ covida-19 tijekom ljeta

Foto: 

Aneta Esz / Pixabay

D.H.

D.H.

Predvođen podvarijantom omikron BA.5, koronavirus se širi u pedesetak zemlja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje ‘visoke razine’ zaraze covidom-19 u Europi te je pozvala na nadzor tog virusa nakon što se u mjesec dana utrostručio broj zaraženih.

‘Nakon što su zemlje diljem Europe ukinule socijalne mjere koje su bile na snazi, virus će cirkulirati na visokim razinama ovo ljeto’, rekao je u četvrtak direktor WHO-a za Europu Hans Kluge.

‘Virus neće nestati samo zato što su ga države prestale nadzirati. On se nastavlja širiti, mijenjati te i dalje ubija’, naglasio je.

Predvođen podvarijantom omikron BA.5, koronavirus se širi u pedesetak zemlja koje pripadaju europskom dijelu WHO-a te su se ovaj tjedan približile dnevnom broju od 500 tisuća novozaraženih.

Krajem svibnja taj je broj iznosio 150 tisuća, pokazuju WHO-ovi podaci.

Nakon između četiri i pet tisuća koliko je bilo dnevnih smrtnih slučajeva tijekom zime, broj umrlih trenutno je na niskoj razini od oko 500 dnevno, koliko ih je bilo i u ljeto 2020. godine.

Gotovo sve europske zemlje imaju rast broja zaraženih, a listu predvode Portugal, Luksemburg, Francuska, Grčka, Cipar, Njemačka i Austrija.

‘Nadamo se da će važne kampanje cijepljenja koje većina država ima na snazi, kao i broj preboljelih, značiti da ćemo izbjeći najteže posljedice kakve smo vidjeli ranije u pandemiji’, zaključio je Kluge.

Hina

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.