Započeo kazneni postupak za smrt 18 štićenika splitskog Doma za stare i nemoćne nakon zaraze covidom

Započeo kazneni postupak za smrt 18 štićenika splitskog Doma za stare i nemoćne nakon zaraze covidom

Foto: 

Masum Ali from Pixabay

D.H.

D.H.

Inficirano je bilo 15 djelatnika Doma i 59 korisnika

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izvijestilo je kako je sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio žalbe na rješenje o provođenju istrage pa je tako započeo kazneni postupak protiv Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije u Splitu i bivšeg dugogodišnjeg HDZ-ovog gradonačelnika Omiša, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak, voditeljice odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju i liječnice dr. Belite Šurjak, koja je liječila korisnike Doma, javlja Dalmatinski portal.

Državno odvjetništvo osnovano sumnja da su postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi iz rujna 2019. godine i Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020. godine.

Osnovano se sumnja da je zbog propusta osumnjičenika, petnaestero djelatnika Doma i 59 korisnika zaraženo virusom Covid-19. Osamnaestoro korisnika preminulo je uslijed komplikacija uzrokovanih zarazom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.