Zdravstvo na zdravim nogama

Zdravstvo na zdravim nogama
D.H.

D.H.

“Tribina u Splitu”

“Želimo da kvalitetna zdravstvena skrb bude jednako, lako i brzo dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, istaknuli su SDP-ovci na današnjoj Tribini „Zdravstvo na zdravim nogama“ u Splitu. O tome kako osigurati socijalni i solidarni, neovisni i samoodrživi zdravstveni sustav uz poboljšanje prava pacijenata, ali i zadovoljstvo zaposlenih govorili su predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak, saborski zastupnici prof. dr. Romana Jerković i Ranko Ostojić te predsjednik i članovi Savjeta za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doc. dr. Joško Markić, Boro Pejdo i Josip Perić.

Prof. Danko Vrdoljak osvrnuo se na najveće probleme s kojima se zdravstveni sustav suočava te naveo rješenja koja SDP nudi.

“U SDP-ovom programu najviše radimo na samoodrživosti zdravstvenog sustava, a posebno smo fokusirani na poboljšanje i praćenja ishoda liječenja. Sadašnji sustav nije učinkovit jer imamo gore rezultate i duže liste čekanja. Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima. Na dnu smo ljestvice po preživljavanju onkoloških pacijenata i to treba žurno mijenjati. SDP-ov plan temelji se na slijedećim modelima po kojima bi ga trebalo reformirati: „SUPER“ sustav vrijednosti (Samoodrživost; Učinkovitost; Pristupačnost; Efikasnost; Racionalnost); Sustav po mjeri čovjeka (bez uvođenja dodatnih plaćanja zdravstvenih usluga, jednake cijene za sve, centralizacija nabave); Sustav integriranih rješenja (integracija na regionalnoj razini uz zadržavanje radnih mjesta i bolju povezanost djelatnosti koja će rezultirati poboljšanjem kvalitete usluga kao i kvalitete života/zdravlja samih građana); Sustav dodatnih, nestandardnih usluga u popodnevnoj smjeni.

Saborski zastupnici SDP-a Romana Jerković i Ranko Ostojić podsjetit su da je u vrijeme SDP-ove Vlade dug u zdravstvu bio smanjen na rekordno niske razine. Kritizirali su ministra zdravstva rekavši kako on nije u stanju osigurati građanima solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno zdravstvo u kojem neće doći do povećanja participacije i cijene dopunskog osiguranja.

“Dugovi u zdravstvu su porasli do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to vodi potpunom kolapsu zdravstvenog sustava. U protekle gotovo 4 godine HDZ-ovih vlada javne bolnice u Hrvatskoj stvarale u prosjeku oko 90 milijuna kuna novog duga svaki mjesec. Još gore je što taj trend ubrzava pa su tijekom prvih 9 mjeseci 2019. godine bolnice u prosjeku stvarale oko 145 milijuna kuna novih dospjelih obveza mjesečno! Svjedoci smo i kako danas bolesnici sve teže dolaze na red za specijalističke preglede. Građani preglede čekaju mjesecima, čak i godinama što dovodi do tihe privatizacije zdravstva. Mnogi naši građani si to ne mogu priuštiti pa trpe zbog ove nepravde.”, istaknula je prof. Jerković.

Doc. Joško Markić ukazao je na opće nezadovoljstvo u društvu zbog zdravstvenog sustava.

“Sve stoji u mjestu, pomaka nema i to frustrira i pacijente i zdravstvene radnike. Zbog stanja u zdravstvu na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa smo na 24. mjestu od 35 zemalja Europe. SDP u svom zdravstvenom programu planira centralizaciju javne nabave, obvezno praćenje ishoda liječenja, uvođenje hitne helikopterske službe na području cijele zemlje te oslobađanje od plaćanja doprinosa ranjivih skupina, kao i nagrađivanje medicinskog osoblja. Nedostatak liječnika se odražava i na demografiju. U ovom trenutku u Splitsko-dalmatinskoj županiji o skoro 8000 djece brinu umirovljene pedijatrice, a nedostatak pedijatrijske skrbi je razlog zbog kojeg mladi ne žele svoje obitelji planirati u određenim područjima. Puno je problema kojima treba postupati cjelovito, a program SDP-a nudi upravo takva rješenja”.

Boro Pejdo je ukazao da zbog niskih plaća, neadekvatnih uvjeta rada i nepravde, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku. Osim toga, u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara pa se zbog te činjenice smanjuju odjeli i kapaciteti bolnica. Učinkovito i kvalitetno zdravstvo je želja svih naših građana te ono mora biti jedan od naših nacionalnih ciljeva. Građani ne smiju ispaštati zbog loše zdravstvene administracije – zaključuje Josip Perić.

Opće je suglasje svih sudionika Tribine kako je pri izradi programa i mjera za poboljšanje zdravstva potrebno,  u suradnji s udrugama pacijenata, sa stručnim udrugama te sa svima zaposlenima u sustavu, postići politiku suglasja koja će nas u konačnici voditi prema tome da naše zdravstvo bude doista na zdravim nogama te da bude najbolje moguće za sve naše građane.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.