Ženska mreža Hrvatske pozdravlja donošenje Direktiva Europske unije o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Ženska mreža Hrvatske pozdravlja donošenje Direktiva Europske unije o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Foto: 

Marcos Cola / Pixabay

D.H.

D.H.

‘Pozivamo novu Vladu RH da im nakon formiranja jedan od prvih koraka bude potpuno usklađivanje zakonodavstva’

U Europskom parlamentu usvojena prva Direktiva Europske unije o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sve žene i djevojčice imat će jednaka minimalna prava na zaštitu od nasilja bez obzira na to gdje žive u Europskoj uniji.

Ženska mreža Hrvatske pozdravlja donošenje ovog važnog zakonodavnog akta za zaštitu žena od nasilja. Zajedno sa organizacijama za prava žena i aktivistkinjama iz cijele Europe kontinuirano smo se zalagale za usvajanje ove Direktive.

‘Direktiva označava ključan korak u zaštiti žena i djevojčica od rodno utemeljenog nasilja u svim sferama života, uključujući i Internet.  Ženska mreža Hrvatske pozdravlja odluku Europskog parlamenta, posebno glasove zastupnica i zastupnika iz Hrvatske koji su prepoznali važnost ove Direktive i hitnu potrebu za rješavanjem problema nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Za Direktivu je u Europskom parlamentu glasalo 522 zastupnice i zastupnika među kojima i zastupnici SDP-a i HDZ-a. Među 72 suzdržanih bili su Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, a samo 27 zastupnika izjasnilo se protiv Direktive među kojima i Ladislav Ilčić. U svjetlu nadolazećih izbora za Europski parlament naglašavamo da zastupnici Kolakušić, Sinčić i Ilčić nisu dali podršku zaštiti žena i djevojčica od nasilja na razini Europske unije’, poručuju.

U ovoj Direktivi Europska unija prvi puta prepoznaje nasilje nad ženama kao prepreku za postizanje ravnopravnosti između žena i muškaraca.  Direktiva postavlja ključne obveze za sve države članice EU-a da poštuju svoje pravne obveze i politike za zaustavljanje nasilja nad ženama. Sve države članice imaju obvezu u roku od 3 godine uskladiti svoje zakonodavstvo sa Direktivom.

‘Pozivamo novu Vladu RH da im nakon formiranja jedan od prvih koraka bude potpuno usklađivanje zakonodavstva sa novom Direktivom i donošenje sveobuhvatnih zakona i strategija protiv nasilja nad ženama.

Tražimo donošenje Zakona protiv svih oblika nasilja nad ženama, uključujući femicid, koji bi nasilje nad ženama u potpunosti izmjestio iz prekršajne u kaznenu sferu te donošenje Nacionalne strategije protiv svih oblika nasilja nad ženama’, poručuju iz Ženske mreže.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.