Zloćudne bolesti – umjetničko nadahnuće

Zloćudne bolesti – umjetničko nadahnuće
D.H.

D.H.

„U Splitu se otvara izložba Arhiva patoloških stakalaca, umjetnice Nikoline Kuzmić“

Kako zloćudne bolesti mogu postati umjetničkim nadahnućem Splićanima će pokazati njihova mlada sugrađanka, umjetnica Nikolina Kuzmić koja večeras u galeriji Kluba Kocka, u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA, otvara izložbu pod nazivom „Arhiva patoloških stakalaca“. Riječ je o njezinom diplomskom radu koji je već predstavljen Zagrepčanima u njihovu Muzeju suvremene umjetnosti.

Radi se o zidnoj instalaciji koju sačinjava šest „tapiserija“ nastalih u tehnici veza. Prikaz je to šest malignih bolesti – karcinoida, tumora ženskih spolnih organa, raka kostiju, pločastog karcinoma, tuberkuloze i trihinele začahurene u mišiću. Uz navedene tapiserije nalaze se i tri stakla na kojima se nalaze osnovne informacije nomen nescio pacijenata.

Fascinirana mrtvim, morbidnim dijelom ljudske prirode, Nikolina spaja dva oprečna svijeta – znanstveno medicinski i umjetnički prikazivački. Polazišnu točku u promišljanju rada pronalazi u Foucaltovoj misli o heterotopijama, filozofskoj interpretaciji prostora kao višeslojnog, drugačijeg. U ovom slučaju radi se o arhivi kao heterotopiji koji je Nikolini poslužio kao inspiracija. Točnije arhiva patoloških stakalaca. Kako autorica sama ističe: Heterotopije groblja i muzeja bile su polazna točka. Ideje arhiviranja, spremanja, nagomilavanja i bilježenja pa čak i onoga što je groteskno, morbidno – „ružno“ – bile su izrazito interesantne.

Izložba je otvorena do 1. srpnja.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.