Znate li za novost vezanu za bolovanje?

Znate li za novost vezanu za bolovanje?

Foto: 

valelopardo from Pixabay

D.H.

D.H.

Iz HZZO-a objasnili kakva je procedura

Neki građani koji su nakon dugo vremena bili na bolovanju ovih dana nemalo su se iznenadili kada im je obiteljski liječnik rekao da više ne daje papirnate doznake već da ih tvrtke same preuzimaju iz sustava.

Jedna od njih je i čitateljica Dnevnika.hr koja se javila.

‘Doktor mi je rekao da su dobili dopis da po novome firme preuzimaju doznake iz sustava, a da zaposlenik više ne dostavlja papire’, rekla je sugovornica koja se s ovom praksom susrela prvi put.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da liječnici obiteljske medicine nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj više nisu u obvezi izdavati papirnata Izvješća o privremenoj nesposobnosti ili spriječenosti za rad. Obavijest je sredinom veljače išla poslodavcima koji podnose elektroničkim putem zahtjeve za povrat isplaćene nakade plaće – da u tom slučaju ne traže osiguranike papirnata Izvješća.

‘Međutim, ugovorni doktori i dalje imaju obvezu izdavanja papirnatih Izvješća prema zahtjevu osiguranih osoba ili ako poslodavac nije u sustavu eZdravstveno. Papirnata Izvješća nisu u potpunosti ukinuta’, poručuju iz HZZO-a.

Dakle, liječnik obiteljske medicine dužan je izdati doznaku za bolovanje u papirnatom obliku ako je osiguranik zaposlen kod poslodavca koji ne podnosi zahtjev za povratom isplaćene naknade plaće digitalnim putem.

Na pitanje kako sada izgleda postupak otvaranja i zatvaranja bolovanja, iz HZZO-a pojašnjavaju:

‘Osiguranik koji je obolio ili koji je privremeno spriječen za rad zbog drugih okolnosti obvezan je javiti se svom izabranom doktoru u roku od tri dana od nastanka privremene nesposobnosti za rad odnosno u roku od tri dana od dana prestanka njezina prestanka.

Početak i dužinu trajanja privremene nesposobnosti utvrđuje izabrani obiteljski liječnik. Takva se informacija odmah šalje u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH), a HZZO tu informaciju preuzima i dostavlja portalu eZdravstveno kojem mogu pristupiti poslodavci. Isti je postupak i u slučaju završetka bolovanja’.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.