10. Gastroadvent u znaku ružmarina i kamena

10. Gastroadvent u znaku ružmarina i kamena
D.H.

D.H.

„Pratite naše tragove!“

Desetu godinu za redom splitski novinari portala zapalili su prvu svijeću na gastroadventskom vijencu. Jedinstvena je to manifestacija koju je osmislila splitska nutricionistica i dijetetičarka, Olja Martinić, a koju podupiru Splitsko-dalmatinska županija,Grad Split, njihove turističke zajednice te brojni ugostitelji, proizvođači hrane i vinari iz cijele Dalmacije.

„Pratite naše tragove, moto je ovogodišnjeg Gastroadventa, jedinstvene manifestacije koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiče mediteransku prehranu i ostavlja svoj trag  kroz rad i  poruke o mediteranskim namirnicama“, poručuje autorica projekta, Olja Martinić.

Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je ružmarinu i kamenu, onom bračkom.

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Podrijetlom je iz  Europe, a upotrebljava se još od vremena starih Grka kada su tamošnji studenti krasili svoje glave vijencima od ružmarina smatrajući da on ima blagotvorno djelovanje na pamćenje. Listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova službeno su ljekoviti prema europskoj regulativi. List ružmarina sadrži karakteristične fenolske spojeve (karnozol, karnozolsku kiselinu, rozmanol) pa se smatra i lijekom i začinom. Po antioksidativnim svojstvima najsnažnija je namirnica. Raste na kamenom  tlu, podnosi posolicu i  visoke temparature, a njegovo stanište  su karbonatne stijene. Kamen mu je dom.  Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina  zaštićena Poveljom UNESCO.a

Ovogodišnji  gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 120 godina postojanja.  Za izradu kamenog vijenca korišten je  kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma – OK Stipe Pučišća.

Modele od gline i gipsa izradili su učenici 3a razreda iz  predmeta modeliranje s nastavnikom, akad. kiparom Emilom Trutanićem. Skeniranje modela i pripremu na CNC stroju izradili su učenici 4a kroz predmet primijenjeno računalstvo, s nastavnikom mag. ing. građ. Jakovom Babarovićem, dok je izrada  i završna obrada tradicionalnom ručnim klesarskim alatima (dlijeto, macola, špica, gradina, piket, martelina i dr.) s učenicima 4a razreda Filipom i Jakovom Marjanovićem predmet praktična nastava klesarstvo i nastavnikom praktične nastave Denis Nižetić.

Pratite naše tragove, svojim radom poručuju i učenici Turističko-ugostiteljske škole Split:

“Cijeli svoj život slušamo priče o povijesti našeg Grada. Ove je godine nas – mlade –  pripala čast da se nađemo u ulozi onih koji pišu povijest. Ispričat ćemo Vam priču o Gastro Adventu u Splitu, manifestaciji kojoj je cilj ispreplesti povijest, kulturu, baštinske vrijednosti i gastronomiju u zajednički vijenac. Naš doprinos ovoj manifestaciji je žar naše mladosti kojim planiramo zapaliti vatru njegovih svijeća. Koračajući starim, kamenim pločama opjevanog grada u ritmu zvukova zvonika najstarije katedrale na svijetu, u zraku osjećamo miris tradicije proizašle iz baštine ovog podneblja. Ostavština naših predaka nama. Želimo da tragovi koji ostaju iza nas budu putokaz nekim budućim generacijama!”

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.