Buđenje noću jer morate na WC može biti simptom tihog ubojice

Buđenje noću jer morate na WC može biti simptom tihog ubojice

Foto: 

Michal Jarmoluk from Pixabay

D.H.

D.H.

Obratite pozornost

Sve nas je u nekom trenutku života probudila jaka potreba za mokrenjem, osobito nakon burnog izlaska. Ali ako se to događa iako pazite da ne pijete prije spavanja, to bi mogao biti znak nečeg zlokobnijeg.

Česta potreba za mokrenjem, čak i noću, jedan je od simptoma dijabetesa tipa 2. Ta bolest naziva se tihim ubojicom, a uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi zbog toga što gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina.

Prema podacima CroDiab registra, u 2020. godini dijabetes je bio registriran kod 310.212 osoba, od čega je kod 90% oboljelih riječ o dijabetesu tipa 2. No mnogi s tim stanjem žive godinama bez dijagnoze pa se procjenjuje da je u Hrvatskoj više od 534.000 oboljelih.

Dijabetes se u Hrvatskoj nalazi na trećem mjestu vodećih uzroka smrti. On je i vodeći uzrok krvnožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Osim učestalog mokrenja, ostali simptomi su pojačana žeđ, nenamjeran gubitak težine, sporo zacjeljivanje rana, zamućen vid, osjećaj ekstremnog umora i učestale gljivične infekcije intimnih dijelova tijela.

Ako uočite bilo koji od ovih simptoma, nemojte si sami dijagnosticirati bolest, već se obratite izabranom liječniku obiteljske medicine za savjet o daljnjim koracima, savjetuje Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.