Četiri splitska liječnika istražila: Kikiriki glavni uzrok gušenja djece, jedno dijete umrlo od hrenovke

Četiri splitska liječnika istražila: Kikiriki glavni uzrok gušenja djece, jedno dijete umrlo od hrenovke

Foto: 

Manfredrichter / Pixabay

D.H.

D.H.

Učestalije je kod dječaka

Kikiriki predstavlja najveću opasnost od gušenja djece, a slijede ga orašasti plodovi poput lješnjaka i badema, dok je od neorganskih predmeta najveća šansa da će gušenje izazvati kamenčić, pokazalo je istraživanje koje su napravili liječnici Marko Kordić, Nikola Kolja Poljak, Branka Polić Mirko Kontić.

Oni su analizirali sve slučajeve osoba između osam mjeseci i 18 godina kojima je od 2010. do 2020. godine, zbog sumnje u aspiraciju stranog tijela, u KBC-u Split napravljena traheobronhoskopija, a podaci su pokazali kako su u tom periodu na području grada bila 62 takva slučaja, od kojih se u njih nešto malo manje od polovice pokazalo kako strano tijelo uopće nije pronađeno, piše Jutarnji list.

Od 32 slučaja u kojima su djeca nešto doista udahnula, za njih 37,5 posto pokazalo se da je krivac bio kikiriki, ali opasni su za djecu bili i drugi orašasti plodovi, pa tako na ljestvici iza kikirikija dolaze lješnjak i badem, dok je od neorganskih predmeta najčešće detektiran kamenčić.

Prosječna dob djeteta koje je bilo zaprimljeno u bolnicu bila je 20,5 mjeseci, a najveći dio njih bio je star između jedne i tri godine.

Strana tijela pritom češće gutaju dječaci – njih čak 22 u odnosu na tek deset djevojčica, a najčešći krivac uglavnom je bila hrana. Istraživanje je napravljeno jer je aspiracija stranih tijela u djece, pišu autori rada, jedan od vodećih uzroka slučajne smrti djece i četvrti najčešći uzrok smrti djece mlađe od pet godina.

U većini slučajeva strana tijela koja bi zaostala u donjim dišnim putovima jer njihova veličina omogućuje prolazak kroz grkljan i dušnik, a većina ispitanika čiji su slučajevi ispitivani prolazila bi tri glavna stadija aspiracije – prvo obično idu gušenje i paroksizmalni kašalj, a nakon toga slijedi asimptomatska faza u kojoj se strano tijelo impaktira u sluznicu te osobe često znaju imati lažan osjećaj da je problem riješen, što dovodi do odgode stvarne dijagnoze.

Treća faza je stadij komplikacija u kojemu može doći i do pojava apscesa pluća. Koliko aspiracija stranih tijela može biti opasna najbolje pokazuje podatak da je od 32 slučaja u kojima su djeca nešto udahnula njih dvoje preminulo – riječ je bila o dječaku starome 31 mjesec kojemu je iz glavnog bronha odstranjen komad hrenovke, dok je 17-mjesečni dječak koji je udahnuo kikiriki preminuo nakon dva mjeseca intenzivnog liječenja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.