Devet svakodnevnih navika loše utječu na vaše zglobove

Devet svakodnevnih navika loše utječu na vaše zglobove

Foto: 

com329329 from Pixabay

D.H.

D.H.

Izbjegavajte ih

Nije tajna da kava za većinu ljudi na svijetu predstavlja onaj mali, svakodnevni luksuz.

Znanstvena istraživanja pokazala su da nas čak i sam miris kave razbuđuje, a sretna je vijest za ljubitelje da donosi i značajne benefite za zdravlje. Kava je izvor antioksidansa, a ako je popijete prije vježbanja, poboljšava izgaranje masti. Sada je nova studija pokazala da bi tek malo mlijeka s proteinom u njoj moglo još pojačati koristi za zdravlje, piše Science Alert.

Istraživači sa sveučilišta u Kopenhagenu promatrali su kako antioksidansi polifenoli reagiraju s aminokiselinama, sastavnim elementima proteina. Otkrili su kako kombinacija polifenola i aminokiselina donosi dvostruko veći učinak u borbi protiv staničnih upala u usporedbi sa samim polifenolima.

Polifenoli se nalaze u mnogim namirnicama, uključujući kavu i čaj, voće i povrće, crveno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, neki polifenoli, pokazuju ranije studije, mogu prevenirati ili usporiti oksidaciju zdravih kemikalija i zaštititi naše tijelo od bolesti.

Vjeruje se da to čine tako što kontroliraju upale, kompleksne reakcije imunološkog sustava. Upale pomažu u borbi protiv zaraza, no ako se pravilno ne kontroliraju, mogu izazvati dijabetes tipa II, Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest.

Autori nove studije uspješno su pokazali da se polifenoli vežu za proteine u kavi s mlijekom.

‘Naš rezultat pokazuje da se reakcija između polifenola i proteina također odvija u nekim napitcima koje smo proučavali. Reakcija se zapravo događa toliko brzo da ju je teško izbjeći u svim namirnicama koje smo dosad proučavali’, tvrdi znanstvenica i koautorica studija, Marianne Nissen Lund, prenosi N1.

‘Zanimljivo je što smo sada vidjeli protuupalni efekt u staničnim eksperimentima. Naravno, sada još više želimo shvatiti kakve su opće koristi za zdravlje. Sljedeći korak bit će proučavanje ovog efekta u životinja’, kazao je imunolog i autor Andrew Williams.

Potrebno je još istraživanja kako bi znanstvenici shvatili što ovi rezultati znače za ljudsko zdravlje u praksi. Ova studija proučavala je samo kako jedan tip imunološkog posrednika reagira na kemijske spojeve u laboratorijskim uvjetima.

‘Naši rezultati mogu se koristiti kao važna referentna točka za daljnja istraživanja kojima se želi otkriti kako regulirati razne metaboličke, neurološke ili imunološke bolesti’, zaključuju istraživači.

Koje to navike mogu biti jako štetne za zdravlje zglobova ili pak mogu pogoršati probleme, poput artritisa? Ako mislite da nešto radite krivo, reagirajte na vrijeme kako ne biste imali problema sa zglobovima, a samim time i obavljanjem svakodnevnih zadataka, piše Ordinacija.hr.

1. Više sjedite nego hodate

Sjediti ili ležati, posebno ako to činite često, sigurno nije dobro za zdravlje zglobova. Razlog je što se protok krvi do zglobova u tom slučaju usporava, što znači da ono nisu opskrbljeni kisikom i nutrijentima koji su im potrebni kako bi ostali u dobrom stanju. Fizička aktivnost vam može pomoći da izbjegnete spomenute probleme.

2. Cigarete

Određene kemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu oštetiti krvne žile. I to je razlog zglobovi neće biti dobro opskrbljeni kisikom i nutrijentima koje prenosi krv. Još je važnije to što stručnjaci upozoravaju kako pušenje cigareta može smanjiti djelovanje određenih lijekova za artritis.

4. Stalno ste pod utjecajem stresa

Upale mogu utjecati na oticanje zglobova i pojavu boli, a to je razlog zašto je dobro razmisliti o metodama opuštanja koje vam odgovaraju kako biste se što lakše borili protiv stresa. Joga, masaže, slušanje glazbe ili neki zabavan hobi vam mogu puno pomoći.

5. Nošenje teške torbe

Jasno je da nije potrebno nositi sa sobom stvari koje vam nisu bitne, ali ako vi ipak stalno nosite tešku torbu, morate biti svjesni da tako štetite zdravlju zglobova. Osim njih, patiti mogu i leđa. Ako se ne osjećate ugodno noseći torbu ili vrećice, to znači da je za vas preteška.

6. Ponavljajuće radnje

Nemojte misliti da su samo veliki zglobovi podložni upalama i povredama, čak i oni mali u rukama mogu biti uništeni određenim navikama, poput stalnog tipkanja po mobitelu… Rezanje hrane, igranje video igrica i ostale radnje koje zahtijevaju stalne i jednake pokrete rukom mogu biti loše za zdravlje zglobova.

7. Ne unosite dovoljno kalcija i vitamina D

Kalcij i vitamin D su esencijalni za zdrave kosti i zglobove, a ako ne pazite na dovoljan unos namirnica koje su bogate ovim nutrijentima, vaši će zglobovi sigurno patiti. Kalcij možete pronaći u namirnicama poput sira, sardina, soje i zelenog povrća. Gljive, jaja i jetrica su dobar izvor vitamina D.

8. Višak kilograma

Višak kilograma i pretilost su posebno loši za zdravlje zglobova, a najviše za zglobove u stopalu, ruci, kukovima kao i za donji dio leđa. Nije tajna da je pretilost iznimno loša stvar za cjelokupno zdravlje. Odaberite zdrav način života, što naravno uključuje i prehranu kako biste spriječili nakupljanje viška kilograma.

9. Ne spavate dovoljno

Svi znamo da stres može učiniti puno toga lošega za vaše zdravlje. Kako je manjak sna jedan od oblika stresa, ako ne spavate dovoljno, možete patiti zbog nateknutih zglobova i boli. Ako mislite da ne spavate dobro zbog lijekova koje pijete, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.