Dijabetesu uspori, stani i nestani!

Dijabetesu uspori, stani i nestani!
D.H.

D.H.

„Hodanjem do zdravlja od Palače do Zvončaca“

Pod motom Dijabetesu uspori, stani i nestani, Splitsko dijabetičko društvo ove subote, 18. svibnja, organizira javno – zdravstvenu, preventivnu akciju  „Hodanjem do zdravlja od Palače do Zvončaca“. Udruga poziva  svoje članove, njihove obitelji i sve sugrađane da im se pridruže.

„Šećerna bolest (diabetes melitus) je kronična, nezarazna i progresivna bolest koja u zadnje vrijeme čini velike probleme oboljelima, njihovim obiteljima, radnoj sposobnosti, zdravstvu, zdravstvenom osiguranju i državnom proračunu.  Važno je napomenuti da  svaki deseti stanovnik Hrvatske ima šećernu bolest, te da se za liječenje šećerne bolesti izdvaja oko pet milijardi kuna, odnosno  20 posto sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Nažalost, stoji i činjenica da 88 posto od ovih sredstava odlazi na sanaciju komplikacija koje uzrokuje šećerna bolest (sljepoća, amputacija udova, dijaliza, moždani i srčani udari…)“, ističe predsjednik Splitskog dijabetičkog društva, Branko Lulić.

Pokušati spriječiti razvijanje šećerne bolesti, veliki je zadatak struke,  izvršne i zakonodavne vlasti, raznih industrija kao i svih zainteresiranih , posebno oboljelih i njihovih udruženja.

„Poznato nam je da su preduvjeti za zdravi život blagovremena prehrana s potrebnim unosom hrane po količini i sastavu, nezaobilazna tjelesna aktivnost i po potrebi medikamenti. Sva navedena tri elementa moraju biti u potrebnoj ravnoteži.  Splitsko dijabetičko društvo i nakon 72 godine svog postojanja i djelovanja često ukazuje na probleme i nudi rješenja vezano za nastanak, blagovremeno i kvalitetno ličenje šećerne bolesti te rehabilitacije oboljelih. Zbog ovoga smo prepoznati i zasluženo smo dobili Nagradu Grada Splita“, poručuje Lulić.

Tjelesna aktivnost, kao bitni faktor u sprečavanju nastanka i liječenja šećerne bolesti je dostupna svima u granicama njihovih mogućnosti.  Zbog toga Splitsko dijabetičko društvo poziva sve da im se u subotu pridruže.

Evo programa javno-zdravstvene akcije 18. svibnja 2019. godine (subota) :

08.00 – odvoz šatora, stolova, stolica i sl. iz Splitskog dijabetičkog društva na Zvončac, te

postavljanje istih u funkciju

09.25 –  okupljanje sudionika na Prokurativama ( kod stepenica)

09.30 – zajednička fotografija i polazak sudionika trasom :

Marmontova – Kralja Tomislava – Hrvojeva  – Riva – Zapadna obala – Zvončac

10.15 – dolazak sudionika na Zvončac, gdje će nas čekati naši volonteri, Patronažna služba

DZ SDŽ, djeca sa šećernom bolešću i svojim roditeljima koji će prirediti prigodni

program

10.15 – 13.30 – trajanje akcije :

– informiranje javnosti o šećernoj bolesti, njezinoj pojavnosti i štetnosti

– preventivno mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, informiranje i

savjetovanje zainteresiranih za šećernu bolesti i kvalitetan suživot oboljelih,

–              sportsko – rekreativni program djece sa šećernom bolešću

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.