Djecu usmjeriti k sportu u 6. godini

Djecu usmjeriti k sportu u 6. godini
D.H.

D.H.

„Ne forsirajte“

Fizička aktivnost stimulira intelektualni razvoj djeteta. Djeca imaju jednu jedinu obavezu u životu, a to je da se igraju. Da skaču, da se igraju i da trče. Mozak se razvija stimulacijom, a najveća stimulacija kod djece je igra. Za djecu do šeste godine je važna fizička aktivnost, ali u vidu igre, vožnje biciklom, plivanja i slično.

Roditelji često griješe pa djecu sa tri-četiri godine upisuju u kolektivne sportove gdje se djeca ne snalaze jer ne žele podijeliti loptu s nekim drugim djetetom. Za tu dob djeteta je sasvim u redu da ne želi nešto podijeliti sa drugim djetetom. Djecu ne treba forsirati da budu odrasliji od svoje dobi.

Smatra se da je najbolja dob kada bi djeca trebala pristupiti nekom sportu šesta godina. Naime, djeca tek od šeste godine postaju socijalna bića te tek u toj dobi počinju razvijati sposobnost društvene interakcije.  U mlađoj dobi su djeca individue koje se vole i znaju igrati samo sami sa sobom i svojim igračkama te nemaju osjećaj za drugu djecu kao što ga imaju kasnije.

Također, usmjeravanje djeteta na samo jedan sport može izazvati kontraefekt kod djeteta, zato se ne bi trebali zabrinjavati ako dijete brzo izgubi interes te želi isprobati nešto drugo. Inzistiranje roditelja često može izazvati negativne posljedice na psihofizičkom zdravlju djeteta.

Nemojte ih forsirati i nemojte ih zamarati rezultatima i vlastitim očekivanjima, bez obzira o kojem sportu se radi.

Oko dvanaeste godine dijete bi trebalo samo odlučiti kojim sportom se želi ozbiljnije baviti.

Uz odabir sporta koji odgovara dobi vašeg djeteta, treba uzeti u obzir i anatomiju djeteta, njegovo socijalno ponašanje kao i zdravstveni status.

Ukoliko imate mališana koji ne pokazuje interes za drugu djecu, odnosno još nije došao do faze kada mu je igra s drugom djecom interesantna, možete ga upisati na individualni sport, primjerice gimnastiku. To je ujedno i jedan od rijetkih sportova preporučljiv od najranije dobi. Može se početi trenirati od druge godine života.

Također, i plivanje je jedan od individualnih sportova koji spada među najkorisnije sportove za djecu jer ravnomjerno opterećuje sve grupe mišića, a istovremeno se uči i disanje. Ovom sportu se može pristupiti već u predškolskoj dobi.

Atletici se pristupa nešto kasnije, u ovisnosti o izabranoj disciplini. Svakako ne prije desete godine.

Od borilačkih vještina, judo se preporuča od osme godine, dok se boks i hrvanje ne preporučaju prije jedanaeste godine života.

Najtraženiji sport kod dječaka je nogomet, u kojem će se izvrsno razviti koordinacija i socijalizacija, ali se ne preporuča bavljenje prije sedme godine.

Rukomet je jako dobar za djecu timskog duha koja se snalaze u grupama u kojima treba brzo reagirati, a najbolje ga je početi trenirati s deset godina.

Tenis je jako kompleksan sport koji odlično razvija motoričke i koordinacijske vještine. Početak bavljenja ovim sportom preporuča se od osme godine.

Ukoliko primijetite da vaše dijete nije zadovoljno ni na jednom sportu, ne inzistirajte ni na čemu, nego mu omogućite izbor prestanka bavljenja istim, ali se pozabavite oko njega vodeći ga u prirodu i potičući njegove fizičke aktivnosti. Možda je vaše dijete umjetnički nadareno, možda ga crtanje opušta, možda voli glazbu. Pokušajte i s tim. Pomozite djetetu da upozna sebe tako što ćete mu biti podrška. Najbitnije je da je dijete sretno, bez pritiska roditelja i okoline.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.