Dogodi li se potres, lužina iz Tvornice glinice oteći će u Zrmanju i Novigradsko more

Dogodi li se potres, lužina iz Tvornice glinice oteći će u Zrmanju i Novigradsko more

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Tempirana ekološka bomba

Zlatko Marasović podsjetio je na sjednici zadarske Županijske skupštine kako je na početku mandata postavio pitanje sanacije bazena Glinice. Nakon nekoliko godina ništa nije učinjeno te je stanje, po njemu, još gore nego prije.

– Nedavno smo imali potres i samo je pitanje kad će se ti bazeni uliti u Zrmanju i Jadransko more. Često se hvalite Novigradskom dagnjom, ako se dogodi ovo što pričam te dagnje više neće biti u moru. Tko će biti odgovoran ako se to dogodi, je li cilj obezvrijediti taj kraj, jer je od socijalizma osuđen na neprihvatljivu industriju? – pitao je Marasović.

Župan Božidar Longin odgovorio je kako sanacija Tvornice glinice nije pod nadležnošću Zadarske županije. Ministarstvu je predloženo da u postupak sanacije uđe i tvornički krug, a župan će poslati upit da vidi dokle se stiglo s projektom.

Ekološki problem po Marasoviću je i inicijativa da se u Kruševu na mjestu starih rudnika napravi tvornica fasada i vapna, a u kojoj bi se navodno spaljivao i dio otpada s odlagališta u Biljanima Donjim, piše 057 Info.

– Kako će oni dopremati sirovinu i otpremati proizvode, jer nema predviđene ni željeznice ni luke za dopremanje sirovina? Kako nema mogućnosti za željeznicu vjerojatno će se ići na luku, hoće li ju ubaciti Županija ili Obrovac u prostorni plan? Hoće li se u toj tvornici spaljjivati otpad iz Biljana Donjih, hoće li se dovoziti i drugi otpad sa strane? – pitao je Marasović.

– To je priča koju slušamo 20 godina, nikakvih službenih razgovora nemamo i to je meni na razini priča o kafića. Nikakvih podataka o tračnicama i željeznici nemam – rekao je župan Longin.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.