Dojenje smanjuje dojenačku smrtnost

Dojenje smanjuje dojenačku smrtnost
D.H.

D.H.

“Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dojenje do druge godine života pa čak i dulje”

Dojenje: Temeljni za život. Tema je to ovogodišnje Svjetskog tjedna dojenja kojim se pokušava podignuti svijest o vrijednosti dojenja u današnjem svijetu, punom nejadnakosti i siromaštva. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da se dijete započne dojiti odmah po rođenju te isključivo da se hrani dojenjem u prvih šest mjeseci života. Isključivo dojenje podrazumijeva isključivo prehranu majčinim mlijekom uz eventualni dodatak liječnički propisanih vitaminskih pripravaka, a bez uvođenja ikakvih namirnica uključujući i vodu. Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama te doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti.Uz dohranu dijete se preporuča dojiti do druge godine života pa čak i dulje.

Svjetski tjedan dojenja, u prvom tjednu kolovoza, obilježava se svake godine od 1990., od potpisivanje Innocenti deklaracije, a kako bi se majke iz svih zemalja svijeta poticalo da svoju djecu doje i tako im očuvaju zdravlje. Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete. Osim što dojenje djetetu čuva zdravlje, odnosno brani ga od zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti, dojenjem se potiče njegov tjelesni, emocionalni i kognitivni razvoj.

Dojenje ima i pozitivan učinak na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja rana jajnika i dojke, dodatno ne opterećuje obiteljske financije i sigurno je za okoliš. 

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.