Evo kako SOS mama Antonija Uskrs provodi sa svojom djecom u Ladimirevcima

Evo kako SOS mama Antonija Uskrs provodi sa svojom djecom u Ladimirevcima

Foto: 

SOS Dječje selo Hrvatska

D.H.

D.H.

Recept sretnu obitelj

Uskrsno jutro u SOS kući Dunja odiše tradicijom, veseljem i razigranošću. SOS mama Antonija već skoro dva desetljeća u SOS Dječjem selu Ladimirevci djeci nesebično prenosi običaje i vrijednosti koje je sama stekla kao dijete.

U SOS kući Dunja prevladava glasan dječji smijeh pet djevojčica različitih uzrasta koje su osobito zainteresirane za dekoriranje, naročito kad je riječ o ukrašavanju pisanica. „Neke od njih već su dovoljno velike kako bi mi pomogle u pripremi kolača i ručka, dok su ove manje najaktivnije u bojanju jaja svojim prstićima i kreiranju crteža koji onda našoj kući daju poseban šareni ugođaj“.

Bilo da se radi o ukrašavanju pisanica, izradi cvjetnih vjenčića ili pripremi kolača, vrijedne ruke ove SOS obitelji rade na tome da sve to krasi blagdanski stol na uskršnje jutro. „Trudim se njegovati običaje koji su meni usađeni kao djevojčici, kako bi ih i moja djeca jednoga dana mogla prenositi na neke nove naraštaje. Recimo, potraga za uskršnjim jajima jedan je od najveselijih događanja toga dana, u kojemu sva moja djeca ponosno sudjeluju natječući se tko će ih više skupiti“, priča Antonija naglašavajući važnost učenja kroz igru i zajednički rad. U takvom okruženju, veselja i radosti nikada ne nedostaje. Biti tu jedni za druge, voljeti se i međusobno poštivati, osobine su kojima Antonija vrijedno uči svoje djevojčice. Takvo zajedništvo vraća je u lijepe trenutke njezinoga djetinjstva.

Proljeće i Uskrs simboliziraju novi početak, novo rađanje i jednu novu priliku za sve nas, naročito u krugu obitelji. Kako bi taj veseli proljetni duh dodatno zaživio, važni su prijatelji i ostala obitelj koji su vrlo dragi gosti na Uskrs u Antonijinoj kući„.

Vrlo rado nas posjećuju sada već odrasli ljudi koji su ovdje odrastali, pa svi zajedno gledamo stare fotografije i prisjećamo se dragih uspomena. Uvijek je lijepo vidjeti odraz sebe u tim mladim i samostalnim ljudima, to mi je dokaz da ono što radim itekako ima smisla i da nije uzalud. Posebno sam sretna kada vidim da nisu napustili vrijednosti koje ovdje njegujemo te da su ostali skromni i pošteni ljudi, puni ljubavi za druge“, ističe ova vedra SOS mama koja sa ponosom priča o svome životnome pozivu. „Ništa mi za njih nije teško učiniti kada vidim koliko moja djeca uživaju u svemu što zajedno stvaramo“.

Kreativni dječji uskrsni pothvati

Uskršnje vrijeme sa sobom donosi pregršt veselih boja, radosti i kreativnih ideja. Upravo takvu atmosferu zatekli smo u SOS Dječjem selu Lekenik.

Djeca su nacrtala šarene crteže i ispisala šaljive i kreativne pjesmice. Bilo da se radi o recitacijama, igrokazima ili figurama od kolaža, uskršnjeg sadržaja ne nedostaje. U tom procesu pomaže im profesorica Marija, voditeljica dramske, literarne i recitatorske grupe SOS Dječjeg sela Lekenik. Potiče ih da se izražavaju kroz razne oblike stvaralaštva, njegujući zajedništvo i motivirajuće okruženje za sve prisutne.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.