Evo koji su najčešći problemi s prostatom i kako ih spriječiti

Evo koji su najčešći problemi s prostatom i kako ih spriječiti

Foto: 

therapractice from Pixabay

D.H.

D.H.

Obratite pažnju

Liječnici kažu da ako muškarac dovoljno dugo poživi, zasigurno će imati problema s prostatom. Od upale u mlađoj životnoj dobi do povećanja u starijoj, prostata voli izazvati probleme

Bolesti prostate najčešći su zdravstveni problem muškaraca srednje i starije dobi. Prostata je žlijezda veličine kestena smještena ispred rektuma, a ispod mokraćnog mjehura. Odgovorna je za proizvodnju sekreta koji čini najveći dio sjemene tekućine i osigurava život spermijima.

Njezina je osnovna funkcija reproduktivna, no povezana je i s radom mokraćnog sustava te utječe na regulaciju protoka urina. Upravo se zbog toga se, kao posljedica problema s prostatom, često pojavljuju poteškoće pri mokrenju ili loša kontrola mokraćnog mjehura, piše Ordinacija.

Najčešće bolesti prostate su upala (prostatitis) i povećana prostata (benigna hiperplazija). Iako nisu zloćudne, izazivaju brojne probleme. Zato s redovitim pregledima treba početi oko 50. godine, osim ako ne spadate u neku od rizičnih skupina ili uočavate simptome narušene funkcije prostate – tad se trebate kontrolirati redovno i ranije.

Cilj pregleda je prevencija i rano dijagnosticiranje problema, a sami možete brinuti o zdravlju prostate na sljedećih pet načina.

1. Zdravo se hranite

Uravnotežena prehrana općenito je preduvjet za zdrav organizam, a prostata nije isključena. Neke od namirnica koje podržavaju zdravlje prostate su rajčice, zeleni čaj i brokula, jer sadrže antioksidanse i štite od slobodnih radikala, te mahunarke i soja bogate fitoestrogenima.

2. Smanjite alkohol

Prekomjerni unos alkohola povećava rizik od mnogih bolesti i stanja poput oštećenja jetre ili visokog krvnog tlaka. Uz to, poznato je i da pogoršava simptome uvećane prostate, odnosno doprinosi učestalom mokrenju.

Alkohol je diuretik, a što ga kasnije u danu pijete, to ćete se tijekom noći češće buditi radi mokrenja. Zapravo, konzumiranje alkohola utječe na tijelo da proizvodi više urina. Alkohol u organizmu stvara upalu, što može uvećati već povećanu prostatu.

3. Redovito vježbajte

Osim što smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara te dijabetesa, tjelovježba se pokazala učinkovitom za održavanje zdravlja prostate. Istraživanja su pokazala kako je vjerojatnost povećane prostate manja za fizički aktivne muškarce.

4. Regulirajte razinu testosterona

Testosteron je hormon ključan za funkcioniranje organizma oba spola, a naročito muškog. Ovaj spolni hormon izlučuju testisi i glavna mu je uloga da osigurava optimalnu energiju, raspoloženje, seksualni nagon, mišićnu masu i snagu te spolne karakteristike.

Iako razina testosterona počinje opadati nakon 40. godine, u većini slučajeva oko 1% godišnje, važno je regulirati njegovu razinu kako bi se na vrijeme spriječili potencijalni problemi sa zdravljem.

5. Redovno odlazite na preglede

Za što uspješnije liječenje bolesti prostate, kao i kod mnogih drugih bolesti, ključna je rana dijagnoza. Redoviti liječnički pregledi prostate se počinju obavljati oko 50. godine, osim ako ne spadate u neku od rizičnih skupina.

U rizičnu skupinu spadaju ljudi koji imaju povijest bolesti prostate u obitelji ili oni koji uočavaju neke simptome njene narušene funkcije. Pregled prostate obično uključuje pretragu kojom se utvrđuje razina tumorskog markera za prostatu u krvi (PSA) te rektalnog pregleda u kojem se uočavaju eventualne abnormalnosti u veličini i obliku prostate.

Kako prepoznati probleme s prostatom?

Jedan od problema je benigna hiperplazija (BHP), odnosno povećanje prostate. Zbog povećanja se komprimira mokraćna cijev te onemogućava normalan protok urina. Ti simptomi se s vremenom pogoršavaju.

Određeni stupanj BHP prisutan je u 80% muškaraca starijih od 40 godina, a ta se brojka povećava na čak 95% muškaraca starijih od 80 godina. Neki od znakova su:

 • naprezanje prilikom mokrenja
 • odgođeni početak mokrenja
 • isprekidanost mlaza
 • dugotrajno mokrenje
 • nepotpuno pražnjenje mjehura
 • potpuna nemogućnost mokrenja
 • učestalo mokrenje
 • višekratno noćno mokrenje
 • hitni nagon za mokrenjem

Kod mlađih muškaraca češća je upala prostate (prostatitis, koja spada među najčešće bolesti muškog urogenitalnog sustava. Simptomi su sljedeći:

 • bol ili pečenje tijekom mokrenja
 • otežano mokrenje
 • učestalo mokrenje, osobito noću
 • hitna potreba za mokrenjem
 • zamućen urin
 • krv u urinu
 • bolove u trbuhu, preponama ili donjem dijelu leđa
 • bol u perineumu, bol ili nelagoda penisa i testisa,
 • bolna ejakulacija
 • povišena temperatura, zimica

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.