Evo za što sve možete koristiti maslinovo ulje

Evo za što sve možete koristiti maslinovo ulje
D.H.

D.H.

Upotrebljava se stoljećima

U suvremenom načinu života naviknuli smo se i za najmanju boljeticu pomoć potražiti u prvoj ljekarni. a ona nam je nerijetko u kući, na dohvat ruke. Ekstra djevičansko maslinovo ulje (kvalitetno i higijenski ispravno) upravo je takva namirnica. Mnogi narodni lijekovi koji se stoljećima upotrebljavaju za veliki broj različitih bolesti i tegoba zapravo se uopće ne piju, nego se koriste izvana, piše NIR analiza.

Evo nekoliko primjera kako se izvana može koristiti maslinovo ulje:

Čep u uhu: Ako vam se začepi (inače zdravo) uho, pomoći si možete s nekoliko kapi toploga čistog maslinova ulja ili toplog maslinova ulja u kojem je nekoliko sati odstajao zgnječeni češnjak.

Klizma (klistir): Ako inače ne patite ni od koje crijevne bolesti, od šalice maslinova ulja i 4 šalice prokuhane mlake vode možete prirediti vrlo učinkovitu klizmu i riješiti problem akutnog zatvora.

Uši: Uz pomoć maslinova ulja možete uništiti uši koje se od vremena do vremena i danas prošire dječjim vrtićima i školama. Standardni šamponski pripravci u pravilu sadržavaju jake insekticide koje na ovaj način možete izbjeći i primijeniti dokazano siguran postupak opetovanog trljanja kose i vlasišta maslinovim uljem.

Ozebline: Pomiješate li 3 grama maslinova ulja s malo ulja od metvice i dvije-tri kapi amonijaka, dobit ćete pripravak koji odlično pomaže kod ozeblina.

Ranice i opekline: Napravite emulziju od čistoga maslinova ulja i vode (u jednakom omjeru) i nanesite na ogrebotinu, malu posjekotinu, na sunčane opekline, čak i na mjehure ako se pojave.

Ispucala koža: Želite li pomoći suhoj i ispucaloj koži, namažite je pripravkom od 4 dl maslinova ulja i 5 grama pčelinjeg voska (koji ste polako otopili na blagoj vatri).

Grčevi u mišićima: Ako patite od grčeva, opet vam može pomoći maslinovo ulje: pomiješajte šalicu maslinova ulja i šalicu češnjakova ulja. Bolni mišić nekoliko minuta grijte ručnikom namočenim u vrućoj vodi. Maknite ručnik i utrljajte uljnu mješavinu na bolno mjesto.

Odbijanje komaraca: Ako vas ‘vole’ komarci i drugi insekti, bit ćete im manje privlačni ako kožu namažete maslinovim uljem.

Krpelji: Ako volite boravak u prirod, nerijetko po povratku kući otkrijete na tijelu krpelja. Osim nelagode na koži, oni mogu prenositi i neke opasne bolesti. Zato ih se valja što prije riješiti. Ako je krpelj u koži sat ili manje od toga. kapajte na njega maslinovo ulje i čekajte 10 do 15 minuta. Često će se sam povući. Ako se na mjestu prodora u kožu zadržao dulje od sata i ne reagira na ulje, potražite liječničku pomoć.

Meduza: Ako vas opeče meduza, također namažite opečeno mjesto maslinovim uljem.

Kupka za ruke: Blago zagrijte 2 dl maslinova ulja i dodajte mu svježega limunova soka – dobili ste kupku za ruke i nokte koja se koristi stoljećima. Umočite ruke u kupku i blago masirajte prst po prst. Zahvaljujući sastojcima maslinova ulja ! vitaminu C u limunovu soku, nahranit ćete kožu i nokte te ruke učiniti svijetlima i zdravima.

Masaža: Maslinovo se ulje od davnina koristi za masažu. Dakako, nekoć davno to je bila privilegija imućnijih slojeva, a i oni su u tu svrhu koristili ulje slabije kakvoće. Stari Grci i Egipćani poslije kupanja utrljavali su maslinovo ulje u kožu kako bi ona bila meka i glatka. Trljali su tijelo i radi opuštanja ili, pak, da bi zagrijali mišiće i ligamente prije atletskih natjecanja. U tradicionalnoj indijskoj (ajurvedskoj) masaži, običaju koji vjerojatno potječe iz Male Azije i star je tisuću godina, također se koristi maslinovo ulje iako se ulje uvozi i prilično je skupo. Za masažu se obično koristi čisto maslinovo ulje, ali gdjekad mu se dodaju aromatična ulja kako bi se pojačalo blagotvorno djelovanje. Maslinovo ulje se, zahvaljujući svom sastavu. može koristiti svakodnevno tijekom tuširanja. Nakon prvog sapunanja ulje se nježno utrlja u mokru kožu, zatim se ponovno nasapuna i ispere. Maslinovom ulju može se primiješati neko aromatično ulje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.