Evo zašto nikada ne biste trebali provesti više od pet minuta na WC-u

Evo zašto nikada ne biste trebali provesti više od pet minuta na WC-u

Foto: 

Svyatoslav from Pixabay

D.H.

D.H.

Jedite dovoljno vlakana i pijte vodu

Nedavno istraživanje pokazalo je da Britanci provedu u prosjeku tri i pol sata tjedno sjedeći na WC-u. Prosječna osoba provede pet minuta na WC-u u jednom danu i posjetit će kupaonicu između četiri i sedam puta dnevno. Ali klinika Mayo upozorava da je dugo sjedenje na WC-školjci ili naprezanje često uzrok pojave hemeroida.

‘Iako možda uživate sjediti na WC-u i listati društvene mreže ili čitati novine, to bi moglo oštetiti vaš rektum. Kad sjedite na WC-u, to stvara pritisak na vene u donjem dijelu rektuma, što bi moglo uzrokovati krvarenje, odnosno pojavu hemeroida koji mogu biti vrlo bolni’, rekla je stručnjakinja za zdravlje Stephanie Taylor.

Hemeroidi uglavnom nestaju sami od sebe, ali postoje i teži slučajevi kod kojih ćete morati potražiti pomoć medicinskog stručnjaka. Veća je vjerojatnost da će se pojaviti kod ljudi koji ne vježbaju, kod onih koji dižu teške utege, kod trudnica ili osoba koje pate od zatvora, a naprezanje pri korištenju toaleta također može uzrokovati ovaj problem.

‘Osim toga, naprezanje može rezultirati analnim fisurama, malim pukotinama u debelom crijevu, u blizi anusa. Stanje može svrbjeti, boljeti i rezultirati krvarenje. U najgorem slučaju, može doći do rektalnog prolapsa’, pojasnila je Taylor.

Kako biste spriječili pojavu hemeroida, nemojte dugo sjediti na WC-u, jedite dovoljno vlakana i pijte vodu, piše Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.