Hrvatska je u samom vrhu u EU po porastu oboljenja od melanoma, a godišnje imamo preko 900 novoobljelih

Hrvatska je u samom vrhu u EU po porastu oboljenja od melanoma, a godišnje imamo preko 900 novoobljelih
D.H.

D.H.

Melanome i druge zloćudne promjene na koži ne možemo spriječiti

Hrvatska bilježi godišnji porast oboljenja od melanoma, jednog od najzločudnijih tumora kože, od čak 3,5 posto, pa smo premašili godišnji broj od 900 novo oboljelih, čime smo pri vrhu u EU. Uz pravilnu zaštitu od sunca i njegu kože, jedinu pravu prevenciju težih oblika oboljenja kože omogućuju redoviti pregled i moderna dijagnostika uz pomoć digitalnog dermatoskopa, zaključak je edukativne radionice ”Zdrava koža 365 dana” održane u okviru krovne kampanje Poliklinike Avive za građane pod nazivom ”Avivin zdravljak”.

Poliklinika Aviva, članica Arsano Medical Group, najveća grupacija privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, ponudila je pacijentima mogućnost pregleda digitalnim dermatoskopom koji snima madeže, ali i sve ostale promjene na koži. Posebnost ove metode je u praćenju i spremanju fotografija koje redovitim praćenjem dermatologu ukazuju promjene na koži koje mogu biti problematične, i to na vrijeme kada te promjene još nisu opasne za naše zdravlje. Posebno je to važno kod najrizičnije skupine pacijenata, odnosno pacijenata koji imaju sindrom displastičnih nevusa koji imaju velik broj madeža, jer kod njih uz pomoć softverske analize fotografija i usporedbi istih na kontrolnim pregledima omogućavamo ranu detekciju promjena uz izbjegavanje prekobrojnih kirurških zahvata. Neka od istraživanja pokazuju da digitalni dermatoskop pruža veću točnost od 30 posto u usporedbi s analognim dermatoskopom.

“U prevenciji nastanka kožnih promjena, melanoma ili tumora kože, najvažniju ulogu ima odgovorno fotoprotektivno ponašanje svakog od nas, što između ostalog uključuje i primjenu krema sa zaštitnim faktorom – uvijek i svuda. Na taj način čuvamo ne samo kvalitetu i izgled kože, već i sveukupno zdravlje najvećeg organa na ljudskom tijelu”, istaknule su specijalistice dermatologije i venerologije Ana Medić Flajšman, dr. med. i Jelena Maljić, dr. med.

Među prvima koje su poslušale vrijedne savjete stručnog tima dermatologa i otkrile prednosti nove metode pregleda kože bile su poduzetnica i manekenka Nikolina Minovska te influencerica Sonja Kovač koje su ujedno podijelile i svoja osobna iskustva kada je u pitanju zaštita kože.

Nikolina je zahvaljujući preventivnom pregledu na vrijeme otkrila svoju dijagnozu o malignom tumoru kože. “Nakon što sam primjetila promjene na koži, otišla sam kod dermatologa i otkrila da imam maligni tumor kože. Važno je naglasiti da kroz rano otkrivanje i pravovremeno liječenje rak ne mora značiti i terminalno oboljenje. Štoviše, i sami možete poduzeti niz koraka kako biste spriječili oboljenje kože. Danas sam zdrava u potpunosti i zahvalna doktorima, jednako kao i sebi zato što sam borac koji nikad ne odustaje i vjeruje u čuda. Ovo je moja pobjeda.”

Nova radionica nas očekuje već u srijedu, 24. svibnja u 18 sati kada će se pričati o demenciji, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na web stranici Poliklinike Aviva.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.