Hrvatski bazeni javno-zdravstvena prijetnja?!

Hrvatski bazeni javno-zdravstvena prijetnja?!
D.H.

D.H.

„Meningitis prijeti iz neodržavanih bazena!“

U 18 posto bazena u Hrvatskoj, morskih ili slatkovodnih, voda nije ispravna! Pokazalo je to istraživanje koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), koji je tijekom 2017. godine obradio uzorke vode iz 1.128 javnih bazena. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj analizirano 7.743 uzoraka bazenskih voda na fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje, pri čemu su uzorci iz pojedinih bazena uzorkovani jednom ili dvaput mjesečno, ovisno o tipu bazena.  Najčešći uzroci neispravnosti su prisutnost bakterije Pseudomonas aeruginosa (4,6 % neispravnih uzoraka) i povišena koncentracija trihalometana (9,9 % neispravnih uzoraka), što ukazuje na neučinkovitost provedenih mjera. Veći je postotak neispravnih uzoraka utvrđen kod otvorenih nego kod zatvorenih bazena kao i kod onih punjenih morem u odnosu na bazene punjene slatkom vodom. Rezultati su pokazali da vanjski odnosno otvoreni bazeni sadrže u prosjeku dva puta više trihalometana nego zatvoreni bazeni, a bazeni punjeni morem u prosjeku tri puta više trihalometana nego bazeni punjeni slatkom vodom.

Najviše je ispitivanih bazena bilo na području Istarske (381) i Primorsko-goranske županije (167), a najmanje na području Virovitičko-podravske županije (3). Najviše ih je punjeno slatkom vodom (84,8 %), morem ih se punilo 15,2 %, dok se dio bazena povremeno punio miješanom slatkom vodom i morem.

„Dobiveni rezultati ukazuju na propuste u pripremi bazenske vode i/ili na nepridržavanje higijenskih mjera među kupačima, pa se edukacija odgovornih osoba na bazenskim kupalištima kao i samih kupača nameće kao prioritet u predstojećem razdoblju“, poručuju iz HZJZ.

Zbog neispravne bazenske vode možete dobiti crijevne infekcije koje  uzrokuju želučane i probavne tegobe, upale sluznice oka (tzv. kupališni konjunktivitis), upale uha zbog zadržavanja nečiste vode u vanjskom zvukovodu, upale kože, upale dišnog sustava, infekcija mokraćnih putova , enteroviroze koje uzrokuju bolesti s temperaturom i osipom, bolest šaka stopala i usta te među ostalim i serozni meningitis i dr.

U Hrvatskoj je tek 2012. godine donesen prvi hrvatski pravilnik o bazenskim vodama. Na razini Europske unije nema jedinstvenog zakonodavnog okvira po pitanju kvalitete bazenskih voda, već je države članice reguliraju na nacionalnoj razini. U Hrvatskoj kao i u nekim državama članicama EU-a, definirana maksimalno dozvoljena koncentracija za ukupne trihalometane iznosi 100 μg/L, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Preporuke za čuvanje zdravlja prilikom kupanja su:

  • Izbjegavajte ulazak vode u usta i gutanje vode
  • Izbjegavajte gledanje u vodi
  • Izbjegavajte skakanje, prskanje, ronjenje i slično
  • Ne zadržavajte se u vodi predugo
  • Tuširajte se čistom vodom nakon kupanja (izuzetak može biti čisto more), a potom i kod kuće
  • Posebno pazite na malu djecu

Više o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda u Hrvatskoj možete pronaći u radu „Zdravstvena ispravnost bazenskih voda u Republici Hrvatskoj u 2017. godini“ autora M. Ujević Bošnjak, F. Gajšak, M. Antičević, J. Štiglić objavljen je u Zborniku radova XXII. znanstveno-stručnog skupa Voda i javna vodoopskrba 2018. godine.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.