Ima li seks koristi za zdravlje?

Ima li seks koristi za zdravlje?

Foto: 

Victoria_Borodinova / Pixabay

D.H.

D.H.

Evo što kažu stručnjaci

Znanstveno istraživanje istaknulo je nekoliko mogućih dobrobiti seksa za cjelokupno zdravlje. Očuvanje zdravlja srca, smanjenje krvnog tlaka i jačanje imuniteta samo su neke od njih. Također, može poboljšati raspoloženje, odnose i mentalno blagostanje.

Čini se da seks ima određeni zaštitni učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava, osobito kod žena.

Jedna je studija proučavala potencijalne zdravstvene dobrobiti seksualne aktivnosti s redovitim partnerom te otkrila da spolno aktivne žene imaju manji rizik od srčanih problema kasnije u životu.

Međutim, studija je također zaključila da visoke razine seksualne aktivnosti mogu povećati rizik od kardiovaskularnih događaja kod muškaraca. Ovaj zaključak je u suprotnosti s većinom ranijih istraživanja i potrebne su daljnje studije kako bi se potvrdio ovaj rizik.

Muškarci i žene sa srčanim problemima trebali bi pitati liječnika koliko je seks za njih siguran. Također bi trebali biti precizni u pogledu redovitosti i intenziteta kojim imaju seks, jer to može utjecati na potencijalno opterećenje srca, piše Ordinacija.

Regulira krvni tlak

Istraživači su otkrili da starije žene koje su izrazile zadovoljstvo svojim seksualnim životom imaju manje šanse da imaju visok krvni tlak. Međutim, autori studije nisu pronašli iste rezultate kod starijih muškaraca.

Prema American Heart Association (AHA), visoki krvni tlak može utjecati i na libido i na sposobnost muškarca da postigne i održi erekciju. Lijekovi za visoki krvni tlak također mogu smanjiti libido i uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Iako ovo ne potvrđuje korist, može pokazati vezu između krvnog tlaka i seksualnog zdravlja.

Jača imunološki sustav

Neka rana istraživanja otkrila su da redoviti seks povećava učinkovitost imunološkog sustava.

Ljudi koji imaju česte spolne odnose (jedan do dva puta tjedno), pokazalo se, imaju više imunoglobulina A (IgA) u svom sustavu od drugih. IgA je antitijelo koje živi u mukoznom tkivu, kao što su žlijezde slinovnice, nos i vaginalno tkivo.

Smanjuje rizik od raka prostate

Otkriveno je i da redovita ejakulacija može smanjiti rizik od raka prostate. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su ejakulirali više od 21 puta mjesečno imali manji rizik od raka prostate od muškaraca koji su ejakulirali samo 4-7 puta mjesečno.

Ublažava stres

Seks može poslužiti kao prirodan način oslobađanja od stresa. Dokazano je da je izražavanje intimnosti, bilo seksualno ili ne, pomaže da se razine kortizola (hormona koji cirkulira tijelom kao odgovor na stres) i kod muškaraca i kod žena vrate u normalne granice.

Seks potiče otpuštanje oksitocina, endorfina i drugih hormona za ‘dobar osjećaj’, koji mogu biti odgovorni za ovaj učinak smanjenja stresa.

Poboljšava san

Nacionalna zaklada za spavanje sugerira da seksualna aktivnost ima hormonalne prednosti za san.

Isti hormoni koji smanjuju stres i anksioznost odgovorni su i za izazivanje pospanosti. Seks dovodi do oslobađanja oksitocina, dopamina i endorfina u cijelom tijelu.

Nakon što osoba doživi orgazam, počinje cirkulirati još jedan hormon koji se zove prolaktin. Prolaktin izaziva osjećaj zadovoljstva i opuštenosti.

Mjere predostrožnosti

Iako seks može biti ugodna i potencijalno zdrava aktivnost, bitno je zapamtiti da seks bez zaštite može predstavljati rizik za cjelokupno zdravlje.

Osobe koje imaju spolne odnose bez korištenja kontracepcije imaju rizik od spolno prenosivih infekcija (SPI) i neplaniranih trudnoća. Korištenje kondoma ili druge metode kontracepcije može smanjiti rizik od ovih ishoda.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.