Ispijanje crnog čaja može produljiti životni vijek

Ispijanje crnog čaja može produljiti životni vijek

Foto: 

Pexels from Pixabay

D.H.

D.H.

Istraživanje je obuhvatilo muškarce i žene u dobi od 40 do 69 godina

Čaj je jedno od najkonzumiranijih pića na svijetu. Prijašnja su istraživanja ukazala na povezanost između konzumacije čaja i nižeg rizika od smrtnosti u populacijama u kojima je zeleni čaj najčešća vrsta.

Nedavno su istraživači s Nacionalnog instituta za zdravlje proveli istraživanje kako bi procijenili povezanost konzumacije crnog čaja sa smrtnošću od svih uzroka i od specifičnog uzroka, koristeći podatke britanske Biobanke.

Također su procijenili razlikuju li se povezanosti s upotrebom uobičajenih dodataka čaju (mlijeko i šećer), temperaturom čaja i genetskim varijantama koje utječu na to koliko brzo ljudi metaboliziraju kofein.

Istraživanje je obuhvatilo muškarce i žene u dobi od 40 do 69 godina koji su ispunili osnovni upitnik između 2006. i 2010. godine.

Od njih, 85% je izjavilo da redovito pije čaj, a od njih 89% je izjavilo da pije crni čaj.

U usporedbi s onima koji ne piju čaj, sudionici koji su izjavili da piju 2 ili više šalica dnevno imali su 9-13% manji rizik od smrtnosti.

Na ove pozitivne učinke nije utjecalo jesu li sudionici također pili kavu, dodali mlijeko ili šećer u svoj čaj, temperatura čaja ili genetske varijante povezane s metabolizmom kofeina.

Prema autorima, njihova otkrića upućuju na to da crni čaj, čak i u većim količinama unosa, može biti dio zdrave prehrane, ali, u isto vrijeme, znanstvena zajednica je rekla da unatoč pozitivnim rezultatima, oni nisu dovoljni da se utvrdi da pijenje samo čaja može smanjiti rizik od smrtnosti, piše Novi list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.