Je li zdravo spavati u potpunom mraku?

Je li zdravo spavati u potpunom mraku?

Foto: 

Claudio_Scott from Pixabay

D.H.

D.H.

Evo što kaže znanost

Prije pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svjetlosti – Sunce i Mjesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tijekom dana, a Mjesec nas je uspavljivao tijekom noći, piše Centar zdravlja.

Moderna vremena su nas udaljila od prirode i izlažemo se svjetlu čak i tijekom noći. Umjetno svjetlo može negativno utjecati na zdravlje cijelog tijela, a istraživanja su pokazala da čak i blago umjetno svjetlo tijekom spavanja može oštetiti mozak.

Umjetno svjetlo povećava razinu hormona stresa tijekom noći, a učestalo izlaganje umjetnom svjetlu tijekom spavanja povećava rizik od nastanka kronične upale, inzulinske rezistencije i bolesti kardiovaskularnog sustava. Spavanje uz umjetno svjetlo može uzrokovati nesanicu i uzrokovati hormonalnu neravnotežu.

Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a umjetno svjetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava razinu krvnog tlaka, glukoze i tjelesne temperature. No, oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svjetla.

Znanstvenici u ustanovili da osobe koje spavaju uz umjetno svjetlo imaju za 50% manje melatonina u tijelu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svježoj, prozračenoj i mračnoj sobi.

Puno brže ćete zaspati ako ležite u mračnoj sobi, a uz to ćete smanjiti rizik od nastanka raka, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nesanice. Uz to, ujutro ćete se probuditi odmorniji ako ste spavali u potpunom mraku nego ako ste spavali uz umjetno svjetlo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.