Jedan simptom bi mogao upozoriti na srčani zastoj dan ranije

Jedan simptom bi mogao upozoriti na srčani zastoj dan ranije

Foto: 

Tumisu from Pixabay

D.H.

D.H.

Obratite pozornost

Devet od 10 ljudi koji dožive iznenadni srčani zastoj izvan bolničkog okruženja umire – često u roku od nekoliko minuta. Jedan od razloga zašto je srčani zastoj smrtonosan je to što se smatra da dolazi iznenada bez upozorenja.

No, nova istraživanja sugeriraju da se neki prepoznatljivi simptomi mogu pojaviti prije srčanog zastoja, što može povećati šanse za preživljavanje, piše N1.

Za muškarce, glavni simptom prije srčanog zastoja je neočekivana pojava boli u prsima, a kod žena je to iznenadni nedostatak zraka. Ovi se znakovi mogu pojaviti 24 sata prije iznenadnog srčanog zastoja, pokazuju rezultati studije objavljenoj u časopisu Lancet Digital Health.

Autor studije Sumeet Chugh, doktor medicine, rekao je za TheHealthy da je 50 posto muškaraca i žena prijavilo ove upozoravajuće simptome prije srčanog zastoja.

Srčani zastoj se događa kada srce neočekivano prestane pumpati krv, a može biti uzrokovan određenim vrstama aritmija ili abnormalnostima srčanog ritma koji sprječavaju srce da pumpa krv.

Prvi znak srčanog zastoja često je gubitak svijesti, nakon čega slijedi borba za preživljavanje, no rano prepoznavanje upozoravajućih znakova može drastično poboljšati izglede pacijenta.

Simptomi upozorenja su važni, ali nisu svi slučajevi boli u prsima ili nedostatka zraka nagovještaji srčanog zastoja. Razlog za pojavu takvih simptoma mogu biti i neki drugi zdravstveni problemi kao što su visoki krvni tlak, dijabetes ili druge temeljne bolesti.

No, ako doživite neočekivanu pojavu boli u prsima ili otežano disanje, potražite hitnu medicinsku pomoć, osobito ako neku srčanu bolest.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.