Jedan simptom raka gušterače lako je previdjeti

Jedan simptom raka gušterače lako je previdjeti
D.H.

D.H.

Obratite pozornost

Postoji više od 200 vrsta raka koje mogu utjecati na ljudsko tijelo. Neki su poznatiji od drugih te se mogu pokazati daleko očitijim znakovima upozorenja. Međutim, drugi mogu imati simptome koje je teško uočiti.

To je slučaj s rakom gušterače. Dio onoga što ovu bolest čini toliko smrtonosnom jest činjenica da može biti asimptomatska ili da se simptomi mogu teško uočiti, navodi Nacionalna zdravstvena služba (NHS). To znači da se ključna dijagnoza može propustiti, piše Index.

Stoga su stručnjaci podijelili važan znak upozorenja na rak gušterače koji se može pojaviti na koži. Kako prenosi The Mirror, to je žutilo kože i bjeloočnica, odnosno žutica.

Osim žutice, ostali važni znakovi su krvarenje u želucu, pojačana žeđ i tamnožuta mokraća. Ta su četiri znaka istaknuta kao ključni simptomi raka gušterače nakon znanstvene studije provedene 2021. godine.

Jedan od autora studije, znanstvenik dr. Weiqi Liao, objasnio je: ‘Kada se rak gušterače dijagnosticira ranije, pacijenti imaju veće šanse za preživljavanje.’

Ako primijetimo bilo kakve simptome raka gušterače, trebali bismo razgovarati s liječnikom opće prakse.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.