Jedno alkoholno piće poboljšava zdravlje jetre

Jedno alkoholno piće poboljšava zdravlje jetre

Foto: 

Aline Ponce from Pixabay

D.H.

D.H.

Ključna je umjerena konzumacija

Svi znamo da je smanjenje unosa alkohola jedan od važnijih koraka u zaštiti zdravlja naše jetre, ali kada želimo posegnuti za povremenim pićem za odrasle, jedna liječnica tvrdi da postoji opcija koja može učiniti manje štete od ostalih, prenosi Index.

Kako donosi The Healthy, jedno istraživanje iz 2019. godine pokazuje kako je alkohol glavni faktor rizika za bolesti jetre, a posebno za cirozu. Mnogi liječnici i dijetetičari se slažu i pritom potiču sve one koji uživaju u alkoholnim pićima da smanje njihovu količinu koliko je god to moguće.

No liječnica Nancy Reau tvrdi da ipak postoji jedno alkoholno piće koje vašoj jetri šteti mnogo manje nego ostala pića, a to je crno vino.

‘Ako imate zdravu jetru, ne trebate se u potpunosti odreći alkohola. Naime, brojne studije pokazale su da upravo crno vino sadrži antioksidanse koji mogu poboljšati zdravlje vaše jetre. Naravno, ako ga konzumirate umjereno’, naglasila je Reau.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.