Kako do lakše i zdravije probave?

Kako do lakše i zdravije probave?
Anja Prajninger

Anja Prajninger

“Zdrava probava je stup imunološkog sustava i zdravlja općenito”

U današnjem užurbanom načinu života teško je održati sasvim zdravu probavu. Jedemo sve i svašta jer ponekad nemamo vremena pravilno se hraniti. Stručnjaci kažu i da stres uvelike doprinosi problemima s probavom, a mi potpomažemo lošem stanju unosom nezdravih namirnica, ne krećući se dovoljno.

U ovo vrijeme izolacije dok zaista za sebe imamo vremena više nego inače, možemo se potruditi steći neke dobre i zdrave navike. Jer tijelo pamti.

Alkohol, začinjena hrana, kava, gazirana pića jako loše utječu na probavni sustav jer izazivaju pojačano lučenje kiselina. Također, onemogućuju normalan protok hrane kroz crijeva pa se nerijetko javlja povratak hrane u jednjak.

Masna hrana, primjerice, izaziva žgaravicu i proljev što također nije odlika zdrave probave.

Mnogi ljudi imaju intoleranciju na mliječne proizvode, a da toga nisu ni svjesni. Mliječni proizvodi sami po sebi izazivaju nadutost, neugodan osjećaj u stomaku, pa čak i zatvor.

Svakako bi trebali smanjiti unos namirnica koje loše utječu na vaš probavni trakt i povećati unos onih koje će vam pomoći da se osjećate “laki kao perce”.

Naravno, svaki organizam je drugačiji, ali je znanstveno dokazano da određene namirnice pogoduju ljudskom organizmu.

Sigurno i sami znate da je zdravo jesti voće i povrće. To je doista tako jer voće i povrće obiluju vlaknima i mineralima što je zaista sjajno za vašu probavu. Vlakna su veoma bitna jer reguliraju rad crijeva te omogućavaju zdravu i redovnu stolicu. Primjerice, banane su posebno preporučljive jer ne iritiraju želudac te se preporučaju onima koji imaju problema upravo sa želucem. Svakako ne treba pretjerivati ukoliko imate problem sa zatvorom.

Također i cjelovite žitarice kao što su smeđa riža i pšenica pogoduju probavnom sustavu obzirom da su pune vlakana.

Čak i neki začini i biljke mogu smiriti želudac. Čaj od đumbira je odličan za takva stanja.

Pored svih namirnica koje pomažu probavnom sustavu, iznimno je važna i voda. Ona pomaže lakšem probavljanju hrane jer se uz pomoć nje hrana lakše kreće kroz crijeva.

Jogurt i kefir obiluju dobrim bakterijama odnosno probioticima koji su nužni za održavanje normalne funkcije rada crijeva, a pored toga tjeraju loše bakterije iz crijeva. Zdrava probava je stup imunološkog sustava i zdravlja općenito, a ono se pak ne može održati bez dobrih crijevnih bakterija koje nas štite od onih loših.

Osim prehranom, pojave nadutosti možete smiriti i vježbanjem. Vježbanje potiče kolanje krvi kroz tijelo, pa tako i kroz crijeva što će svakako pomoći da se osjećate lakše.

Također, svakog dana objedujte u isto vrijeme jer će na taj način vaše tijelo već unaprijed znati kada se treba početi pripremati za probavu.

Počnite promatrati kako se vi i vaš želudac osjećate nakon svakog obroka ili pića. Posebice uočite razlike između polaganog i užurbanog jedenja, kada preskočite obrok i kada se prejedete. Cijenite vaše tijelo, vaš organizam i metabolizam, vodite računa o njemu i ono će vam zasigurno uzvratiti da se osjećate poletno i zdravo.

Anja Prajninger

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.