KAKO RAZGOVARATI O SEKSU SA SVOJIM TINEJDŽEROM?

KAKO RAZGOVARATI O SEKSU SA SVOJIM TINEJDŽEROM?

Foto: 

Mircea – All in collections from Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Dragi roditelji, lako je moguće da će to biti najteži razgovor koji ćete imati sa svojim djetetom

U pubertetu se javljaju prvi seksualni porivi i za ostvarivanjem prvog seksualnog iskustva. Neki tinejdžeri se još uvijek traže i ne znaju svoju točnu seksualnu orijentaciju.

Neka istraživanja su pokazala da 27 posto tinejdžera smatra da o seksu trebaju razgovarati s roditeljima, a poražavajuća je činjenica da čak njih 73 posto smatra da o tome ne treba razgovarati s roditeljima već sa svojim vršnjacima. Tu dolazimo do problema, ni ti vršnjaci nemaju dovoljno iskustva o samoj temi da bi mogli nekome dati dobar i pravi savjet.

Dragi roditelji, lako je moguće da će to biti najteži razgovor koji ćete imati sa svojim djetetom! Prije svega morate biti svjesni da je pubertet raskrižje između svijeta djetinjstva i svijeta zrelosti. Prelazak preko ovog raskrižja traje nekoliko godina i zahtjeva oprez i onoga koji raskrižje prelazi i onoga koji je već prešao na drugu stranu, stranu odraslih. Nastojte razgovarati s djetetom o seksualnosti prije njegova ulaska u pubertet. Međutim, nikada nije prekasno!

Stručnjaci smatraju da je dijete spremno za takva prvi razgovor između osme i desete godine jer je dovoljno zrelo, godi mu osjećaj odgovornosti i tretiranje kao „odraslog“.
Seksualnost je zasigurno jedna od težih tema i velik se broj roditelja osjeća nelagodno i pri samoj pomisli da započne razgovor o tome. Često ne znamo kada je i kako primjereno započeti razgovor, a neki se roditelji boje da će otvoreni razgovor njihovu djecu dodatno potaknuti na rani ulazak u spolni život.

Poželjno je da razgovor nikada ne započnete ..“kada sam ja bio/bila tvojih godina…“, bez obzira na to koliko ste dobronamjerni, znači zatvaranje vrata komunikacije. Osluškujte svog tinejdžera, pokažite mu da želite čuti njegovo mišljenje. Time mu poručujete da imate poštovanja prema njemu, da ga smatrate važnim i ravnopravnim članom vaše obitelji. Rečenice koje uvijek otvaraju vrata komunikacije su: Razumijem te; Dragom mi je što razgovaramo; Pričaj mi još o tome…

Otvoren razgovor o seksu, ljubavi i intimnim vezama može vašem djetetu omogućiti: spremnije prihvaćanje vrijednosti svoje obitelji, bolji razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina, pomoć u suočavanju s vlastitim osjećajima i s pritiscima vršnjaka, preuzimanje odgovornosti za vlastite odluke i ponašanje.

Najbolje bi bilo da u prvim razgovorima o seksualnosti imate kratke, a ne maratonske razgovore.
Objasnite svom tinejdžeru da djevojke povezuju seksualnost s emocionalnom intimnošću, vjernošću i ljubavlju. Čak i one koje se prave da tako ne misle.

Objasnite svojoj tinejdžerici da za većinu dečki seks je osvajanje i smanjivanje fizičkog naboja.

Pričajte o trudnoći i seksualno prenosivim bolestima. Dajte lice statističkim podacima, zato ih pitajte poznaju li nekoga tko je ostao u drugom stanju i kako se osjećala ta djevojka. Istraživanja pokazuju da djeca zaista slušaju informacije ovakvog tipa, ako im se prezentiraju na prihvatljiv način.
Razgovarajte o kontracepciji zato što istraživanja pokazuju da razgovor o kontracepciji ima utjecaja u odgađanju prvog seksualnog iskustva i u odgovornijem ponašanju.

Kada s djetetom razgovarate nastojte: biti smireni, ne napadati, ne osuđivati i ne nametati vlastite stavove. Naravno da kao roditelj trebate djetetu objasniti vlastiti stav o seksu. Možda ne prihvati vaše stavove kako sazrijeva, barem će ih biti svjestan dok se bori sa svojim osjećajima i dok odlučuje kako postupiti u nekoj situaciji.
Moram još jednom naglasiti nemojte držati predavanja, o čemu god govorili, već svog tinejdžera prihvatite kao ravnopravnog sugovornika.

Ako ste dovoljno rano obavili razgovor o seksualnosti sa svojim djetetom i postavili smjernice za njegovo razmišljanje, tada naknadne situacije i poruke sa seksualnom konotacijom neće biti problematične nego će predstavljati priliku za ponovno utvrđivanje što je najbolje, a što nije.

Dragi roditelji, zapamtite, otvoreni razgovor i utjecaj nas roditelja mogu nadjačati utjecaj medija i vršnjaka!

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.