Kihanje je zdravo!

Kihanje je zdravo!
D.H.

D.H.

„Ne zaustavljajte kihanje, možete dobiti moždani udar!

Možda nije pristojno kihati u javnosti, ali po vaše zdravlje bi bilo bolje da kihanje ne pokušavate zaustaviti, kažu stručnjaci. Oni preporučuju da se slobodno prepustitie nagonu i kihnete što jače možete. Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat i iz tijela u zrak izbacuje oko 100 tisuća bacila.

Zaustavljajući ili sputavajući kihanje možete osjetili bol u grlu i tako izgubili glas, mogu vam popucati bubnjići u ušima. Zaustavljanje kihanja može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu, mogu popucati i krvne žile u očima, a događa se i da se ošteti dijafragma. Zaustavljanje jačeg naleta kihanja predstavlja potencijalnu opasnost od ozlijede vrata, a u najgorem slučaju mogu popucati krvne žile u mozgu te dovesti do smrti uslijed moždanog udara.

Kihanje započinje u živcima.  Kihati ne možemo dok spavamo, ali zato pojedinim vježbama možemo potaknuti kihanje.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.