KOJIH JE 10 NAJVEĆIH JAVNOZDRAVSTVENIH IZAZOVA U 2023.?

KOJIH JE 10 NAJVEĆIH JAVNOZDRAVSTVENIH IZAZOVA U 2023.?

Foto: 

Tumisu from Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Trebalo bi pokrenuti globalne napore prije nego što ti izazovi postanu hitne situacije u javnom zdravstvu

Nedavna studija objavljena u časopisu Public Health Challenges raspravljala je o glavnim javnozdravstvenim izazovima u 2023. godini.

Globalni javnozdravstveni izazovi u 2022. uključivali su koronavirusnu bolest 2019. (COVID-19), financiranje zdravstva, ljudske resurse za zdravlje, mentalno zdravlje, klimatske promjene, siromaštvo, reproduktivno zdravlje, infodemiju i humanitarnu krizu. Štoviše, globalni zdravstveni izazovi nastavit će se pojavljivati ​​2023. Stoga je ključno identificirati područja s najvećim zdravstvenim prioritetom za njihovo rješavanje.

U ovoj studiji autori su predstavili deset globalnih javnozdravstvenih prioriteta za 2023. Identificirali su 1) zdravstvene sustave, 2) krize mentalnog zdravlja, 3) reproduktivno i spolno zdravlje, 4) pothranjenost i sigurnost hrane, 5) dijabetes, 6) rak , 7) onečišćenje okoliša, 8) zlouporaba supstanci, 9) zarazne bolesti i 10) klimatske promjene.

Zdravstveni sustavi

Pandemija COVID-19 otkrila je kritične ranjivosti u zdravstvenim sustavima u svim zemljama, bez obzira na razinu prihoda. Neadekvatan pristup zdravstvenim sustavima prijetnja je zdravlju jer barem polovica svjetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama. Izazovi u zdravstvenim sustavima razlikuju se od zemlje do zemlje. Jačanje sustava primarne zdravstvene zaštite ključno je za učinkovito i holističko rješavanje zdravstvenih problema.

Mentalno zdravlje i zlouporaba supstanci

Mentalno zdravlje i srodni poremećaji povijesno nisu bili globalni zdravstveni prioritet. Međutim, zabrinutost za mentalno zdravlje porasla je zbog pandemije COVID-19, s većom učestalošću od raka. Kao takva, međunarodna zajednica trebala bi uključiti i financirati programe podrške mentalnom zdravlju čak i nakon završetka pandemije COVID-19.

Procjenjuje se da uporaba supstanci uzrokuje više od osam milijuna smrti godišnje. Korištenje rekreativnih droga rezultiralo je gubitkom od oko 42 milijuna godina zdravog života u 2017., što odražava 1,3% globalnog tereta bolesti. Potrebne su proaktivnije i inovativnije strategije budući da su kažnjavanje i kriminalizacija neučinkoviti. Trebalo bi uvesti obrazovne programe, podršku oporavku, tjelovježbu i intervencije koje se temelje na prehrani kako bi se riješila zlouporaba supstanci.

Zarazne bolesti, pothranjenost i sigurnost hrane

Sve veći opseg zaraznih bolesti uvjetuje poboljšanje kvalitete usluga u pružanju zdravstvene zaštite. Funkcionalna i otporna primarna zdravstvena zaštita može poboljšati zdravstvene usluge usmjerene na prevenciju zaraznih bolesti. Financijska pomoć infrastrukturi javnog zdravstva i napori za smanjenje siromaštva ključni su za učinkovite mjere protiv prijetnji od zaraznih bolesti.

Pothranjenost pogađa oko 29% svjetske populacije i ostaje veliki problem među djecom. Pothranjenost je povezana s različitim socioekonomskim čimbenicima, uključujući ograničen pristup zdravoj hrani i opći nedostatak svijesti o zdravoj prehrani. Nadalje, zdrava prehrana sve je nedostupnija jer su cijene hrane naglo porasle u posljednjih nekoliko godina zbog pandemije COVID-19, sukoba i klimatskih katastrofa. Sigurnost hrane još je jedan važan zdravstveni problem.

Seksualno i reproduktivno zdravlje

Značajni izazovi u pravima na seksualno i reproduktivno zdravlje (SRHR) uključuju rodno uvjetovano nasilje, neadekvatno sveobuhvatno seksualno obrazovanje, rani brak, tinejdžersku trudnoću, zdravlje majki, spolno prenosive infekcije, neplodnost, nesiguran pobačaj, reproduktivne karcinome i loš pristup uslugama SRHR-a. . Stoga je postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti boljim pristupom reproduktivnom i reproduktivnom zdravlju i zdravljem nužno za poboljšanje demografskih ishoda i promicanje održivog razvoja.

Zagađenje okoliša i klimatske promjene

Onečišćenje okoliša prijeti ljudima, divljim životinjama i njihovim staništima. Ljudske aktivnosti uzrokuju onečišćenje tla, zraka i vode, osobito u zemljama u razvoju. Štetni učinci toksičnih teških metala u gorivu i proizvodima za bojenje na zdravlje ostaju značajna prijetnja u zemljama koje tek trebaju usvojiti alternative. Osim toga, onečišćenje okoliša može izazvati sigurnosne i političke prijetnje. Stoga su potrebne hitne mjere i održiva rješenja za smanjenje onečišćenja.

WHO je prepoznao klimatske promjene kao najznačajniju prijetnju zdravlju čovječanstva u srednjem roku. Globalni profil bolesti razvija se s povećanjem temperatura i zabrinutostima povezanim s klimom. U nekim se regijama pojavljuju ili ponovno jačaju razne bolesti. Klimatske promjene često uzrokuju ekološke katastrofe. Toplinski valovi postali su prevladavajući, povezani s povećanim rizikom od bolesti i smrtnosti te manjim pristupom hrani i prehrani.

Rak i dijabetes

Rak je globalno vodeći uzrok smrti. Nedostatak pravodobnog pristupa probiru, dijagnozi i liječenju pridonosi povećanoj stopi smrtnosti od raka u mnogim zemljama. Sprječavanje smrtnosti od raka jedan je od ciljeva održivog razvoja. Pravilnim i pravodobnim otkrivanjem raka te učinkovitom terapijom može se očuvati kvaliteta života oboljelih osoba.

Dijabetes je iscrpljujuće stanje koje ozbiljno utječe na ljude, zdravstvene sustave i gospodarstvo. Unatoč dugotrajnoj povezanosti između dijabetesa i pretilosti/prekomjerne tjelesne težine, prevalencija dijabetesa raste kod osoba s normalnom težinom, što predstavlja jedinstven izazov. Veća ulaganja u edukaciju i podršku samoupravljanju sastavni su dio prevencije i ublažavanja komplikacija i utjecaja bolesti.

Zaključne napomene

Ukratko, prepoznavanje glavnih javnozdravstvenih izazova ključno je za učinkovito i održivo pružanje zdravstvenih usluga. Veće određivanje prioriteta, financiranje i suradnja ključni su za postizanje univerzalnih ciljeva zdravstvene zaštite do 2030. godine. Trebalo bi pokrenuti globalne napore prije nego što ti izazovi postanu hitne situacije u javnom zdravstvu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.