Raštika – hrana i lijek

Raštika – hrana i lijek
D.H.

D.H.

“Raštika spada među najzdraviju hranu na planeti”

Raštika, koja raste gotovo u svakom vrtu u Dalmaciji i Hecegovini spada među najzdraviju hranu na našoj planeti. Industrijalizacijom i raseljavanjem sela, modernim, brzim načinom života i prehrane, njezine su kvalitete nepravedno zapostavljene. No, ova gotovo neugledna biljka u velikom se stilu vraća u prehranu modernog homosapiensa.

Raštika sadrži vitamin A, sve vitamine iz skupine B, vitamin C, vitamin E, kalcij, cink, mangan i antioksidanse. Sadrži i glukozinolate i metil cistein sulfokside koji utječu na povećanje sposobnosti jetre da proizvodi enzime, te lutein i zeaksantin koji štite oči od oštećenja. Snižava krvni tlak. Zbog folne kiseline koju sadrži preporučuje se trudnicama. Pomaže u liječenju depresije. Djeluje protiv upalnih procesa i smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka (rak dojke, debelog crijeva, prostate i jajnika).

Iako se uzgaja od davnih vremena, nutritivna vrijednost raštike tek je nedavno prepoznata. Znanstvena su istraživanja pokazala da biljke iz obitelji krstašica sadržavaju najveće koncentracije tvari sa sumporom koje blagotvorno djeluju na zdravlje, budući neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Raštika je izvanredan izvor snažnih antioksidansa luteina. Raštika je jedna od biljaka najbogatijih kalijem. S obzirom na to da kuhana raštika sadržava svega 49 kalorija po obroku, idealna je namirnica za održavanje tjelesne mase.

Raštika je dostupna tijekom cijele godine, no najbolji okus ima na vrhuncu sezone, tijekom hladnih mjeseci kada mraz utječe na razvoj slatkasta okusa. U toplijim mjesecima raštika je tvrđa i potrebno ju je kuhati  minutu dulje. Najbolje ju je kuhati na pari svega pet minuta.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.