MAKARSKA Besplatni preventivni pregledi za rano otkrivanje tumora kože, usne šupljine i grla

MAKARSKA Besplatni preventivni pregledi za rano otkrivanje tumora kože, usne šupljine i grla
D.H.

D.H.

‘Naš je cilj sugrađanima omogućiti da za specijalističke preglede ne moraju u Split’, kazao je gradonačelnik Paunović

Grad Makarska u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split organizira Dan prevencije tumorskih bolesti. Održat će se u subotu, 13. travnja, od 9 do 12 sati u makarskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Za preglede kože, usne šupljine i grla, s ciljem rane dijagnostike tumora, ponajviše melanoma kože i oralnog karcinoma, koje će obaviti liječnici iz KBC-a Split, građanima nije potrebna ni prethodna prijava ni uputnica. U akciji besplatnih preventivnih pregleda sudjelovat će specijalisti dermatologije, specijalisti za bolesti grla, uha i nosa, oralni patolozi te oralni i maksilofacijalni kirurzi.

Dan prevencije tumorskih bolesti nastavak je akcije besplatnih preventivnih pregleda koje je Grad Makarska, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split i Medicinskim fakultetom u Splitu, prvi put organizirao 2022. na gradskoj rivi. O važnosti prve akcije dovoljno govori podatak da je 20% građana bilo upućeno na daljnju liječničku obradu.

‘Cilj je svake ovakve akcije uvijek podići svijest o malignim bolestima i upozoriti na važnost preventivnih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti. No naš je cilj kao gradske uprave i našim sugrađanima omogućiti da za specijalističke preglede ne moraju putovati u Split, već da ih mogu napraviti u svom gradu, i to besplatno. Iz gradskog proračuna već izdvajamo sredstva za kardiologa, radiologa i urologa koji redovito dolaze u Makarsku, a cilj nam je ovakvim akcijama obuhvatiti dodatne specijalističke preglede barem jedan put godišnje’, rekao je gradonačelnik Zoran Paunović pozvavši građane da se odazovu u što većem broju.

Iz KBC-a Split upozoravaju da se karcinom usne šupljine i grla te melanom kože najčešće otkriju u uznapredovalom stadiju kada su terapijske mogućnosti smanjene, a prognoza znatno lošija.

Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan. Sastoji se od pregleda kože tijela i oralne sluznice koji se provodi u okviru rutinske liječničke kontrole ili samopregledom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.