More naš najbolji terapeut

More naš najbolji terapeut
D.H.

D.H.

“U moru su svi elementi važni za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato”

Morska voda sadrži vitamine, mineralne soli, elemente u tragovima, aminokiseline, žive mikroorganizme, koji ispuštaju antibiotske, anti-bakterijske i hormonske supstance, koje pomažu u uspostavljanju biološke ravnoteže tijela. Zbog svojih sastojaka, morska voda ima višestruki pozitivan učinak ne samo na kožu, nego i ljudski organizam u cjelini. Već je odavno uočena i velika sličnost u sastavu slane morske vode i ljudske krvne plazme, što također govori u prilog blagotvornosti kupki s morskom soli. Kupanje u morskoj vodi aktivira prirodne mehanizme izlječenja, koje posjeduje naše tijelo. Istraživanja potvrđuju, da morska voda aktivira imuni sistem i povećava sposobnost tijela prema samoiscjeljivanju i samoobrani. Morska voda pozitivno utječe i na psihološko stanje čovjeka: daje osjećaj mira, stabilnosti i samopouzdanja, povećava nivo životne energije u tijelu, poboljšava san i pomaže u borbi sa stresom.

Morska voda je puno više od mineralnih soli

More je živa okolina, a morska kupka je najefikasnija, kada se kupate u pravoj morskoj vodi. Njezina vitalnost posebno ovisi o prisutnosti planktona i mikroorganizma. Alge su izuzetne po tome, da sadrže velike količine morskih minerala i elemenata u tragovima. Ponekad alge ispuštaju velike količine tih minerala i na takav način pojačavaju ljekovita svojstva morske vode. Morska trava sadrži široki spektar minerala i elemenata u tragovima, koji su neophodni za sintezu enzima, vitamina i hormona u našim stanicama. Zato se upravo morska trava najčešće koristi u algoterapiji. Morsko blato, koje je usko povezano s morskom faunom i florom, je prava riznica minerala i elemenata u tragovima. Morsko blato, pomiješano sa morskom vodom, može se koristiti u liječenju mnogih bolesti, na primjer osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, kostobolja, infekcija i upala, kožnih bolesti, uključujući ekcem, akne i psorijazu. Terapija s morskom glinom smanjuje tlak i stimulira rad imunog sistema. Zbog svojih gotovo čudotvornih svojstava, morska sol nezaobilazni je sastojak mnogobrojnih preparata za njegu, zdravlje, uljepšavanje kože lica i tijela. Morska je sol neobično bogata različitim sastojcima.

Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

Topla kupka sa morskom soli ima relaksirajući učinak i opušta napete mišiće.

 Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke sa morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija.

 Zbog svojih sastojaka, morska sol potiče metabolizam i izlučivanje štetnih tvari. Također potiče izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprječava nakupljanje suvišne tekućine, pa koža postaje jača, glatka, čvršća, mekša i zdravija.

Minerali iz soli vežu se uz stanice kože, pa ona postaje sjajnija i baršunasta. Iz istih razloga, kupke s morskom soli potiču mršavljenje i dovode do uklanjanja ili smanjenja celulita te regeneriranja kožnog tkiva, zbog čega imaju i anticelulitni i anti-aging učinak. K tome, morska sol djeluje blagotvorno i na upalne procese. Budući da poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože, morska sol omekšava grubu i ispucanu kožu na rukama, laktovima i stopalima. Kupka od morske soli ima višestruki pozitivan učinak ne samo na kožu, nego i ljudski organizam u cjelini.

Već je odavno uočena i velika sličnost u sastavu slane morske vode i ljudske krvne plazme, što također govori u prilog blagotvornosti kupki s morskom soli.

Općenito, topla kupka potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. U toploj vodi se podiže temperatura tijela, pa se nataložene štetne tvari počinju gibati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol, zahvaljujući kojoj obična voda postaje morska, olakšava taj proces i izlučivanje.

Dakle, kupke s morskom soli potiču izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i cjelokupnog organizma. No, kupke od morske soli nisu samo melem za tijelo, već imaju pozitivan utjecaj i na stanje našeg duha: relaksiraju i osvježavaju psihički i fizički, potiču pozitivna čuvstva, posebno zahvaljujući visokom postotku magnezija, koji dokazano djeluje u borbi protiv stresa.

 Kupke sa morskom soli preporučuju se kod mnogih stanja, posebice kod…

 artritisa
artroze
neuroze
stresa
bronhitisa,
astme
psorijaze

Kupka od morske soli preporučuje se jednom tjedno.

Uglavnom se koristi kod problema s cirkulacijom, bolova u stopalima, problema s gljivicama, ali i kod općeg umora i bezvoljnosti.

Kad plivate ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu. Ukoliko ste se odlučili učiniti nešto dobro za svoje zdravlje – predlažemo vam plivanje kao najbolji izbor.

Plivanje pozitivno utječe na:
• srce i krvni tlak
• pluća
• sve mišićne skupine i vezivno tkivo
• artritis astmu
• prekomjernu težinu
• stres i napetost

Jedna od najvećih prednosti plivanja je pozitivno djelovanje na vaše srce te stabiliziranje krvnoga tlaka.

Plivajući koristite sve glavne mišićne skupine i snažno aktivirate rad srca i pluća što je bolje od bilo kojeg vježbanja na spravama koje najčešće koriste samo jednu mišićnu skupinu. Plivanjem se produbljuje disanje, pa time i povećava kapacitet pluća. Upravo zbog jačanja pluća, plivanje se preporučuje i osobama koje boluju od astme.

 Prema znanstvenicima sa američkog instituta u Seattleu, žene koje plivaju pet puta tjedno i do 20% smanjuju rizik od obolijevanja od karcinoma dojke.

Za razliku od trčanja, aerobika ili treninga s utezima, u plivanju se ne izlažete opasnosti od ozljeda vezivnog tkiva. Plivanje se preporučuje kao tretman za jedan od najtežih kroničnih oboljenja, oblik artritisa poznat kao ankilozantni spondilitis (kronična upala kralježnice). Za plivanje se odlučuju i mnogi sportaši koji se aktivno bave drugim sportovima. Plivanje se posebno preporučuje sportašima s ozljedama koji ne smiju raditi nikakve vježbe s opterećenjima zglobova. Uz plivanje, u ovakvim se slučajevima preporučuju i razne vježbe u vodi poput aerobika u vodi i trčanja po vodi. Plivanje se smatra idealnim sportom za ljude s prekomjernom težinom, trudnice te osobe s bolovima u nogama ili donjem dijelu leđa. Plivanje se preporučuje i osobama s problemima s ravnim stopalima te koordinacijom. Plivanje pozitivno utječe na cirkulaciju i podiže nivo energije – nakon plivanja se nećete osjećati izmoreno kao nakon drugih sportova, a pozitivno će utjecati na vaše zdravlje.

 Jedna od najvećih prednosti plivanja je olakšanje od stresa i napetosti.

Tijelo u um se u vodi opuštaju – što više vremena provedete u vodi, više ćete se opustiti. Smanjenje stresa će poboljšati vašu svakodnevicu i popraviti odnose s ljudima koji vas okružuju. Plivanje se smatra idealnim sportom za ljude s prekomjernom težinom. Već nakon nekoliko sati plivanja, osjećat ćete veću snagu, fleksibilnost i mišićnu izdržljivost. Plivanje ravnomjerno jača sve mišićne skupine jer se plivači ravnomjerno koriste rukama, nogama, trbušnjacima, leđima i prsima. Stoga, nemojte čekati ljeto i desetak dana godišnjeg odmora kad ćete plivati na moru, upišite se na plivanje na bazenu i priuštite svome tijelu najbolju moguću aktivnost. Stručnjaci preporučuju svakodnevno plivanje u trajanju od 30 minuta, ili minimalno tri puta tjedno. Morski zrak i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo.

Liječenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim otocima Rod i Krf talasoterapija se primjenjivala još prije 2500 godina. Koristila se za liječenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode promatrajući njezino djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zacjeljivanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol. U Francuskoj su još sredinom 19. stoljeća otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć tvari dobivenih iz mora i morske vode.
I kod nas postoji duga tradicija primjene talasoterapije u zdravstvene svrhe. More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.