Vitamin D – super vitamin

Vitamin D – super vitamin
D.H.

D.H.

Više od polovine Europljana pati od nedostatka vitamina D

Nedostatak vitamina D utvrđen kod 52 posto Europljana, a u pojedinim zemljama čak i kod 75 posto stanovnika. Vitamin D spada u kategoriju super-vitamina jer osim na zdravlje kosti utječe i na smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti i zloćudnih tumora, posebno karcinomna debelog crijeva, prostate i dojke. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, umanjuje kronične bolove i umor te djeluje na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Izvori vitamina D u hrani vrlo su ograničeni i uključuju tek nekoliko masnijih namirnica kao što su masnija riba -losos, sardina, skuša, žumanjak i jetra zbog čega je sve češća preporuka liječnika konzumiranje prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D.

Konzumacija mlijeka obogaćenog vitaminom D preporučuje  se zbog najbolje iskoristivosti vitamina D ali i kalcija iz te namirnice.

Upozoravaju to iz Hrvatskog društva za osteoporozu koje je pokrenulo javno zdravstvenu akciju kojom se upozorava kako je manjak vitamina D zdravstveni problem na globalnoj razini.

Glavni razlog ovom globalnom zdravstvenom problemu pronalazi se u sve manjem izlaganju suncu te učinkovitoj mehaničkoj zaštiti od sunčevih zraka. Stručnjaci se slažu kako preporučena dnevna količina  vitamina D iznosi 200-400 internacionalnih jedinica (I.J.)  (starije dobi i 600 IJ) te kako je sve teže preporučenu dnevnu količinu vitamina D zadovoljiti bez njegova nadomjeska, posebno u hladnijem dijelu godine. Već dvije do tri velike šalice mlijeka obogaćenog vitaminom D osiguravaju preporučeni dnevni unos ovog supervitamina. Stručnjaci preporučuju konzumaciju prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D, posebno mlijeka, budući da je iskoristivost vitamina D,  kao i kalcija, najbolja upravo iz mlijeka.

Liječnici i nutricionisti ističu kako bi se povećanjem preporučenog dnevnog unosa vitamina D mogla smanjiti učestalost mnogih bolesti i troškovi njihova liječenja te produljiti kvaliteta i trajanje života.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.