Oblizujete li i vi poklopac od jogurta?

Oblizujete li i vi poklopac od jogurta?

Foto: 

Kenny Eliason / Unsplash

D.H.

D.H.

Može li to biti opasno?

Otvarajući čašicu jogurta najčešće spontano poližemo poklopac na kojem uvijek ostane mali dio proizvoda, a ima i onih koji ostatak jogurta odluče pokupiti žličicom.

Ali koji su rizici? Sumnja da to i nije baš zdrava navika dolazi ako promislimo da je ovaj predmet često izrađen od aluminija, a izloženost toj tvari – kao što je poznato – može naštetiti zdravlju.

Aluminij se zapravo smatra neurotoksičnim i štetnim, osobito ako izloženost prelazi određenu granicu. Pretjerani unos aluminija šteti, između ostalog, živčanom sustavu i bebama u maternici.

Mora se, međutim, reći da je aluminij prisutan u poklopcima od jogurta obložen tankim slojem plastike koji sprječava kontakt metala s hranom.

Ali što se događa ako ližemo poklopac ili ga stružemo žlicom? Mala količina aluminija zapravo se može odlomiti i progutati ako je plastični sloj oštećen, izjavio je Benjamin Schiller iz Stuttgartskog kemijskog i veterinarskog istražnog ureda (CVUA).

No, prema riječima stručnjaka, stvarnih opasnosti nema, budući da je količina oslobođenog aluminija toliko mala da se može isključiti bilo kakva šteta po zdravlje.

Jedini pravi rizik kojem se izlažemo jest da nam oštri rubovi poklopca mogu ogrebati jezik dok ga ližemo.

Limenke, tube i druga pakiranja koja koriste aluminij također su obložena kako bi se izbjegao kontakt ove tvari s hranom.

Pravi rizik od prekomjerne izloženosti ovom metalu postoji samo ako se slana ili kisela hrana sprema ili priprema u uobičajenoj aluminijskoj foliji ili aluminijskim posudama bez premaza. Stoga uvijek izbjegavajmo zamatanje sendviča s aluminijem, piše Novi list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.