Krećete li se 30 minuta dnevno?

Krećete li se 30 minuta dnevno?
D.H.

D.H.

“Sjedilački način života – ubija”

Krećete se svakog dana najmanje 30 minuta? Odgovor na ovo pitanje kod većine Hrvata je – ne. Krećite se, preporuka je pak koju vam je svakog puta,odmah s vrata ordinacije, uputio vaš obiteljski liječnik  kada ste zatražili njegovu pomoć zbog kroničnih zdravstvenih poteškoća s kojima se borite.

Podaci kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo govore kako broj osoba čiji se način života može označiti sjedilačkim nikada nije bio veći.

Za većinu odraslih osoba tjelesna je aktivnost u profesionalnom radu, u dolascima i odlascima na posao kao i u obavljanju kućanskih poslova izrazito smanjena. Povećava se vrijeme provedeno u sjedenju i gledanju TV-a, igranju video igara, sjedenju u automobilu i pred računalom (surfajući internetom, koji često prorjeđuje i odlaske u trgovine). Opće je poznato kako je određena razina tjelesne aktivnosti značajna u prevenciji i korekciji debljine, blagog povišenja krvnog tlaka, šećerne bolesti neovisne o inzulinu, povišene razine masnoća u krvi, rizičnih čimbenika za razvoj bolesti srčano-žilnog sustava u podlozi kojih postoji aterosklerotski proces, prije svega za razvoj koronarne bolesti srca. Te su bolesti među vodećima u suvremenoj civilizaciji. Kretanje je važno ali svaka se tjelesna aktivnost treba prilagoditi zdravstvenom stanju i funkcionalnoj sposobnosti pojedinca. Najvažnije je da tjelesna aktivnost ili vježbanje budu sigurni i učinkoviti, a lijepo bi bilo i da u tome – uživate.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.