OPASNOST KOJA VREBA IZ DAGNJI Što nam čine okadaične kiseline

OPASNOST KOJA VREBA IZ DAGNJI Što nam čine okadaične kiseline

Foto: 

RitaE / Pixabay

D.H.

D.H.

Nije bezazleno, posebno ako se često izlažete ovom spoju

Na službenim stranicama Hrvatske agencije za hranu objavljena je obavijest potrošačima kako se iz prodaje povlače dagnje LOT DMO1161021, datuma pakiranja 19. listopada 2021., upotrijebiti dok su žive, zona FAO 37.2.1. Proizvedene su u Hrvatskoj, a na tržište iz stavlja tvrtka iz Poreča. Razlog za njihovo povlačenje je povećana količina okadaične kiseline.

Opće je poznato kako školjke mogu biti opasne za ljudsko zdravlje, budući da je ono što konzumiramo kod njih svojevrsni filter vode u kojoj žive. U školjkama se tako mogu naći svakojaki organizmi koji mogu škoditi ljudskom zdravlju. Okadaične kiseline posljedica su cvjetanja toksičnih algi. Najčešće se pronalazi u plavoj dagnji.

Prva trovanja ovom kiselinom otkrivena su u Japanu prije 50 godina.
Kod ljudi ova kiselina izaziva bolest poznatu kao ‘dijareično trovanje školjkašima’. Simptomi su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu. Javljaju se već pola sata nakon što pojedete školjku, a oporavak može potrajati do tri dana.

Međutim, nije proljev jedini problem. Ova kiselina se pokazala kao promotor tumora i imunosupresiv. Stoga, nije nimalo bezazleno više puta doživjeti neugodnosti sa školjkama.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.