Opasnost vreba iz aditiva

Opasnost vreba iz aditiva
D.H.

D.H.

“Čitajte deklaracije na proizvodima”

Nepravilna prehrana je najčešći uzrok manjka energije. Osjećate se preumorno, često vam je potreban san i preko dana, pijete puno kave kako bi izdržali svakodnevne obaveze, a svoje slobodno vrijeme najviše volite provoditi odmarajući.

Najviše iscrpljenosti osjećate nakon ručka kada jedva čekate stići do kreveta, a sve kućanske poslove ostavljate za kasnije jer jednostavno nemate snage.

Ovaj poznati osjećaj iscrpljenosti nakon ručka krije se u aditivima koji su jedan od sastojaka gotovo svih namirnica koje konzumiramo. Umor je samo jedan od popratnih simptoma koje aditivi mogu uzrokovati, a koji je najlakše prepoznati jer se odmah manifestira.

Aditivi su tvari poznatog podrijetla koje se dodaju namirnicama radi:

*održavanja konzistencije proizvoda

*Poboljšanja ili očuvanja nutritivnog profila namirnice

*Sprečavanja kvarenja namirnica

*Omogućavanja dizanja tijesta i reguliranja kiselosti/lužnatosti namirnica

*Očuvanja ili poboljšanja prirodne arome i boje namirnica

Aditivi su anorganski fosfati koji se nalaze u 70% prerađenih namirnica i zato je jako važno da obratimo pažnju na ono što jedemo. Najčešće je ono što nam je najukusnije, zapravo puno aditiva jer oni tome i služe; da poboljšaju aromu i okus te da produže rok trajanja. Najviše ovih aditiva se nalazi u gotovoj, konzerviranoj hrani, mesnim prerađevinama, gaziranim pićima i voćnim napitcima.

Tu se najčešće koristi jeftino sladilo, visoko fruktozni voćni sirup čija je pretjerana konzumacija glavni krivac pretilosti u mnogim zemljama. Također, pretjerana konzumacija kukuruznog sirupa dovodi do povećanja razine šećera, visokog krvnog tlaka, viška trbušne masnoće te rasta kolesterola.  

Još jedan od štetnih aditiva je mononatrijev glutaminat, odnosno pojačivač okusa koji se najviše koristi u industrijski prerađenoj hrani (dječje grickalice) i azijskoj kuhinji. Ukoliko prečesto konzumirate azijsku hranu, s vremenom se može razviti tzv. sindrom azijskog restorana, odnosno  skupina nuspojava kao što su glavobolje, bolovi u prsima, gubitak osjeta u ustima i grlu, te pretjerano znojenje.

Umjetna bojila kao aditiv su najčešće korištena u bombonima, slasticama, sladoledima, sportskim napicima, namazima, začinima i prerađenim grickalicama.

Žuta boja (tartazin) nalazi se u bezalkoholnim pićima, gumenim bombonima i mnogim drugim proizvodima, a dugotrajno konzumiranje ovog aditiva može uzrokovati rak te pogoršati simptome astme.

Plava boja koja se nalazi u sladoledima, energetskim napitcima i ostalim gaziranim pićima može izazvati progresiju raka kože.

Ostale prehrambene boje kao što su zelena i crvena povezuju se s tumorima i hiperaktivnosti kod djece.

Još jedan od aditiva, umjetni zaslađivač pod nazivom aspartam nalazi se u gaziranim i dijetalnim pićima, žvakaćim gumama, jogurtu te u nekim lijekovima. Čestom konzumacijom hrane koja je bogata aspartamom mogu se uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, depresija, umor, pa čak i klinička hipertenzija te srčana aritmija.

Trans-masne kiseline se u većim količinama nalaze u namirnicama kao što su margarin te u duboko prženoj i pečenoj hrani, a mogu začepiti vaše arterije. Pretjerana konzumacija trans masti je vodeći uzrok srčanih bolesti.

Naravno, ne možemo u potpunosti izbjeći unos aditiva u naš organizam ali ga možemo svesti na minimum vlastitom informiranošću o štetnosti istih. Treba posvetiti više vremena i pažnje čitanju same deklaracije proizvoda kako bi se znali ponašati s određenim namirnicama.

Potrudite se da se vaš jelovnik bazira na svježem voću i povrću, namirnicama iz domaćeg uzgoja provjerenog podrijetla koje će dobro utjecati na vaše zdravlje, regeneriranje organizma i povratiti vam izgubljenu energiju.

 

Anja Prajninger

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.