Osijek, Zagreb i Varaždin – najradioaktivniji u Hrvatskoj; najniže zračenje u Rapcu

Osijek, Zagreb i Varaždin – najradioaktivniji u Hrvatskoj; najniže zračenje u Rapcu
D.H.

D.H.

„Godišnje primimo dozu zračenja od 3,5 milisiverta (mSv)“

Od zračenja se ne možemo sakriti. Godišnje primimo dozu zračenja od 3,5 milisiverta (mSv). Sivert je mjerna jedinica kojom se izražava ekvivalentna doza ionizirajućeg zračenja.

Statistike govore kako će 50 ljudi od njih milijun, koji prime dodatnu dozu zračenja od 1 mSv umrijeti od raka.

Znanstvenici objašnjavaju kako je prosječna godišnja doza ozračenosti posljedica udisanja radona u količini od  2 mSv te unošenja ostalih radionuklida u količini od 0,39 mSv. Od Zemljinog zračenja „upijemo“ 0,28 mSv, jednako kao i od onog kozmičkog.

Najviše se izlažemo zračenju tijekom leta zrakoplovom, posebno onog prekooceanskog. Znanstvenici tvrde kako se putnici u avionima ozrače četiri puta više nego cijela nuklearna industrija u godinu dana.

Osijek, Zagreb i Varaždin – gradovi s najvišom godišnjom količinom zračenja

U Hrvatskoj je najviša razina vanjskog zračenja zbilježena u Osijeku. Osječani su izloženi količini zračenja od 1.30 mSv godišnje. Zagrepčani se pak „zrače“ na 1,14 mSv godišnje, Varaždinci na 1,10 mSv, a stanovnici Rapca na 0,66 mSv godišnje, što je najmanja količina u Hrvatskoj.

Najviše se ozračimo uslijed medicinskih pretraga

Najmanje zračenja primamo iz prirodnih izvora, a najviše iz medicinskih. Tako nam izlaganje mamografiji „priušti“ 2 mSv zračenja, računalna tomografija ili CT mozga od 0,8 do 5 mSv, a rendgensko proučavanje probavnih organa čak 14 mSv zračenja.

Zanimljiv je i podatak  da se oni koji puše 30 cigareta na dan godišnje ozrače s od  60 do 160 mSv.

Manje količine zračenja ne osjetimo

Manje količine zračenja, one u dozama do 0,25 Sv nećemo ni osjetiti, budući da nećemo imati simptoma. Simptomi, poput mučnine i gubitka apetita osjete se kod zračenja do 1 Sv. Zračenje u količinama od 1 do 3 Sv izazivaju teška oštećenja koštane srži, limfnih čvorova i slezene s neizvjesnim oporavkom. Ukoliko se izložimo zračenju u količinama od 3 do 6 Sv prijeti nam ljuštenje kože, sterilnost i smrt, ukoliko ne primimo liječničku pomoć. Smrt je najvjerojatniji ishod i kod zračenja od 6 do 10 Sv, a iznad 10 Sv je zajamčena.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.