Osječanima prijeti toplinski udar!

Osječanima prijeti toplinski udar!
D.H.

D.H.

„Nadolezećeg vikenda opasnost od vrućina prijeti Osječanima, Zagrepčanima, Karlovčanima, Kninjanima, Gospićanima, Riječanima, Splićanima i Dubrovčanima!“

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda pred nama je prvi tolinski val ove godine. Opasnost od vrućine po ljudsko zdravlje već je oglašena za petak u Osijeku i Zagrebu. U subotu će se proširiti i na Karlovac, Knin, Gospić, Rijeku, Split i Dubrovnik.  Velika opasnost od vrućine pak, u nedjelju je oglašena za Osijek.

Vrućina nije nimalo bezazlena, posebno za kronične bolesnike i djecu.  Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože zbog njenog isušivanja te slabljenje imunosustava. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se razviti mrena.

Negazirana voda i razrijeđeni sokovi svakih sat vremena

Kako biste si pomogli morate piti redoviti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izbjegavajte boravak na otvorenom, rashladite si dom

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću.

Opasni simtomi- osluškujte svoj organizam

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć, navodi se među ostalim u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Brojevi za pomoć

Podsjećamo, brojevi na koje možete zatražiti pomoć su:

Hitna pomoć – 194

Jedinstveni komunikacijski centar za hitne situacije – 112

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.