Ovo su znakovi dehidracije koje ne smijete ignorirati

Ovo su znakovi dehidracije koje ne smijete ignorirati

Foto: 

Michael-T / Pixabay

D.H.

D.H.

Budite oprezni

Tijekom ljeta na dnevnoj bazi konzumiramo puno više tekućine nego u hladnijim mjesecima. Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije u toplim mjesecima, prije svega zato što gubi puno više vode zbog znojenja. To je također jedan od razloga zbog kojeg može doći do dehidracije organizma.

Ona može biti umjerena i ozbiljna. I dok onu umjerenu lako možemo sanirati uz pravovremeno nadoknađivanje izgubljene vode, ozbiljna dehidracija može završiti čak i hospitalizacijom ako ne reagiramo na vrijeme.

Dehidracija se odnosi na deficit tekućine u tijelu, odnosno manjak tjelesne vode i elektrolita. Voda čini više od 70 posto zdravog ljudskog tijela. Dovoljna količina vode i dobra hidratacija su neophodne za probavu, izbacivanje toksina te ostalih otpada, kao i održavanje zdrave kože.

Ljudsko tijelo gubi vodu tijekom cijelog dana, (znojenje i mokrenje), ali je obično nadoknadi jelom i pićem. Dehidracija nastaje kada količina gubitka tekućine iz tijela postane veća od količine tekućine koju tijelo dobiva, prenosi Zadovoljna.hr.

Znakovi umjerene dehidracije:

– stalan osjećaj žeđi

– mokrenje manje od četiri puta dnevno

– tamnija mokraća

– suha usta i usne

– blaga glavobolja

Znakovi ozbiljne dehidracije:
– mokrenje manje do dva puta dnevno

– vrlo tamna mokraća jačeg mirisa

– jezik izrazito bijele boje

– vrtoglavica

– ubrzano disanje

– ubrzani rad srca

– nedostatak energije

– pospanost.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.