PLASTIKOZA Kod ptica otkrivena nova bolest uzrokovana isključivo plastikom

PLASTIKOZA Kod ptica otkrivena nova bolest uzrokovana isključivo plastikom

Foto: 

Silke from Pixabay

D.H.

D.H.

Želuci su im puni rana

Kod morskih je ptica otkrivena nova bolest u potpunosti izazvana plastikom.

Ptice kod kojih je zamijećena bolest, tzv. plastikoza, imaju izranjavan probavni trakt od gutanja plastičnog otpada, kazali su struičnjaci iz londonskog Prirodoslovnog muzeja, prenosi Guardian.

Ovo je prvi slučaj da je kod divljih životinja zabilježena fibroza izazvana plastikom, kažu znanstvenici.

Onečišćenje plastikom postalo je toliko rašireno da su ozljede probavnog trakta primijećene kod ptica svih uzrasta, kaže se u studiji objavljenoj u Journal of Hazardous Materials (Časopis opasnih materijala, prev.).

Naime, utvrđeno je da i vrlo mlade ptice imaju tu bolest, a smatra se da do toga dolazi jer su roditelji hranili ptiće plastičnim otpadom koji su im slučajno donijeli zajedno s hranom.

Znanstvenici, uključujući dr. Alexa Bonda iz Prirodoslovnog muzeja i dr. Jennifer Lavers, proučavali su ptice mesnatonoge zovoje s australskog otoka Lord Howe kako bi analizirali utjecaj progutane plastike na proventrikul – prvi dio ptičjeg želuca.

Otkrili su da što je više plastike ptica progutala, to je imala više ožiljaka. Bolest može dovesti do postupnog propadanja tubularnih žlijezda u proventrikulu. Gubitak ovih žlijezda može uzrokovati da ptice postanu osjetljivije na infekcije i parazite i utjecati na njihovu sposobnost probavljanja hrane i apsorpcije nekih vitamina.

Istraživači su tu fibroznu bolest nazvali plastikozom kako bi naglasili da je isključivo uzrokovana plastikom u okolišu.

Otkrili su da kada ptice progutaju male komadiće plastike, to izaziva upalu probavnog trakta. Tijekom vremena, uporna upala uzrokuje ožiljke i izobličenje tkiva, što utječe na probavu, rast i preživljavanje.

Prirodni materijali pronađeni u želucima ptica, poput kamenja plovućca, nisu uzrokovali iste probleme, što je navelo znanstvenike da ovo označe kao bolest uzrokovanu plastikom.

Alex Bond, glavni kustos zadužen za ptice u Prirodoslovnom muzeju, kaže: ‘Iako ove ptice izvana mogu izgledati zdrave, iznutra im nije dobro. Kroz ovu je studiju prvi put tkivo želuca istraženo na ovaj način i pokazuje da konzumacija plastike može uzrokovati ozbiljna oštećenja probavnog trakta ovih ptica‘.

Iako su znanstvenici proučavali samo jednu vrstu ptica u jednom dijelu svijeta, vjeruju da je vjerojatno više vrsta pogođeno i kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo koliko je plastikoza raširena.

Kažu da je izloženost svih organizama plastici neizbježna, jer se količine plastike u okolišu povećavaju, a onečišćenje plastikom prevladava u svim sredinama na globalnoj razini.

Budući da se ovaj problem pojavio tek u posljednjim desetljećima, još nije dovoljno proučavan.

‘Gutanje plastike ima dalekosežne i ozbiljne posljedice, od kojih mnoge tek počinjemo u potpunosti dokumentirati i razumijevati‘, kažu znanstvenici, prenosi Jutarnji list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.