POMOĆ IZ PRIRODE Čajevi u menopauzi

POMOĆ IZ PRIRODE Čajevi u menopauzi

Foto: 

Congerdesign / Pixabay

D.H.

D.H.

Ovih 7 ukusnih napitaka ublažit će čak i najgore simptome

Menopauza se javlja kod žena između 40-te i 50-te godine života, a predstavlja period u kojem žena više nema menstrualni ciklus, ali i period promjena u ravnoteži hormona.

Ovo je prirodni proces praćen brojnim simptomima od kojih su najčešći napadaji vrućine – valunzi i mijenjanje raspoloženja. Kod nekih žena će ovi simptomi biti nešto izraženiji te će im trebati određena pomoć kako ih lakše prebroditi. Čajevi u menopauzi mogu smiriti tijelo i um, a mogu i ublažiti neželjene simptome, donosi N1.

Kako prepoznati menopauzu?

Menopauza je prirodni proces koji nastupa nakon što žena 12 mjeseci nije imala menstruaciju. Sami simptomi menopauze se pojavljuju i prije nego ona nastupi, a taj period se naziva perimenopauza te počinje nekoliko mjeseci do nekoliko godina prije menopauze.

Menopauza se može prepoznati po idućim simptomima:

– valunzi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– nesanica

– suhoća vagine

– anksioznost i nervoza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– problemi s koncentracijom i pamćenjem

– glavobolje

– gubitak kose

– pretjerano debljanje ili gubitak kilograma

– pojačan rast dlaka na tijelu

– suha koža ili usta

Ovi simptomi se pojavljuju zbog promjena u hormonima čija se razina u menopauzi smanjuje.

Kako se menopauza tretira?

S obzirom na to da se radi o prirodnom procesu, u većini slučajeva menopauzu nije potrebno posebno liječiti. Ipak, ako su simptomi jako izraženi i utječu na svakodnevne aktivnosti, potrebno je potražiti savjet liječnika. U nekim će slučajevima biti potrebna hormonska terapija, dok će u nekim biti dovoljni čajevi.

Čajevi u menopauzi

Određeni biljni čajevi imaju posebna svojstva, a njihovo redovito ispijanje može ublažiti određene simptome koji se pojavljuju u menopauzi.

1. Matičnjak

Matičnjak ima biljni okus s notom limuna. Dobar je za smirenje, opuštanje, ublažavanje nervoze i anksioznosti, a pomaže i kod problema sa spavanjem. Može se piti u kombinaciji s mentom ili sam.

2. Valerijana

Valerijana ili odoljen je ljekovita biljka koja jednako kao matičnjak služi za smirenje, ublažavanje nervoze, ali i za bolji san. Čaj od ove biljke se koristi i za smanjivanje stresa, ali i za smanjivanje valunga.

3. Kamilica

Kamilica je od davnina poznata po brojnim blagodatima, a pije se u svim životnim razdobljima. Ova biljka umiruje trbuh i smanjuje mučnine, a djeluje i kao smirujuće sredstvo koje olakšava spavanje.

4. Kadulja

Kadulja je još jedna biljka čiji se čaj pije za ublažavanje više simptoma. Tako pomaže kod grlobolje, dobra je za održavanje oralne higijene, a jednako tako može pomoći i kod menopauze. Pomaže kod gubitka kilograma, a značajna je i za zdravlje kose. Jednako tako i ona smanjuje valunge i noćno znojenje. Važno je ne piti je u prevelikim količinama ili predugo jer sadrži eterična ulja koja kod pretjerivanja mogu biti štetna za organizam.

5. Sladić

Čaj od korijena sladića je, kao što samo ime kaže, slatkastog okusa, a sadrži brojne vitamine i minerale. Ovaj čaj je odličan za konzumiranje u menopauzi jer smanjuje noćno znojenje i valunge te smanjuje depresiju. On se ponaša kao hormon estrogen u tijelu. Važno je napomenuti kako se ovaj čaj smije piti samo tjedan dana i ne smije se miješati s nekim lijekovima kako ne bi izazvao nuspojave opasne za zdravlje.

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar za kosti, ubrzava metabolizam te pomaže u borbi protiv debljanja koje se može dogoditi kod žena koje tek ulaze u menopauzu. Najbolje ga je piti ujutro kako bi razbudio organizam, ali i kako ne bi utjecao na spavanje pošto sadrži kofein.

7. Ginko

Dobro je poznato kako ginko ima veliku ulogu u poboljšanju pamćenja. Ginko biloba može povećati razinu estrogena i samim time uravnotežiti razinu hormona u tijelu, a smanjuje i nagle promjene raspoloženja.

Jesu li čajevi opasni za konzumaciju u menopauzi?

Iako se radi o prirodnim čajevima, neki se ne bi trebali piti s određenim lijekovima, dok se neki ne smiju konzumirati kada osoba ima određena medicinska stanja ili bolesti. Najbolje se prije konzumacije konzultirati s liječnikom te ih uzimati umjereno. Kod žena koje imaju valunge, preporuča se prvo malo ohladiti čaj, a tek ga onda piti.

Zaključak

Menopauza je prirodna pojava kod svake žene koja sa sobom nosi i određene nuspojave. Kod većine žena, one se ne trebaju posebno tretirati, ali u ublažavanju mogu pomoći razni čajevi koji se mogu kupiti u ljekarnama ili trgovinama.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.