Pomrčina Sunca idućeg mjeseca koja može napraviti ‘trajnu štetu’

Pomrčina Sunca idućeg mjeseca koja može napraviti ‘trajnu štetu’

Foto: 

AstroGraphix_Visuals from Pixabay

D.H.

D.H.

Stručnjaci izdali upozorenje

Pomrčina Sunca, pojava kada Mjesec prođe između Zemlje i Sunca, atraktivan je i relativno rijedak fenomen koji redovito privlači pažnju javnosti. Dok se ‘obične’ pomrčine Sunca događaju nekoliko puta godišnje, potpuna pomrčina Sunca zbiva se svakih 18 mjeseci, pa i rjeđe.

Iduća potpuna pomrčina Sunca očekuje se u SAD-u u ponedjeljak, 8. travnja i prognozira se da će biti vidljiva sve od Kanade do Meksika. Ova strana kontinenta neće moći svjedočiti nebeskom spektaklu jer se neće vidjeti, ali nešto će biti vidljivo u Ujedinjenom Kraljevstvu od 19.52 do 20.51, iako će se vidjeti tek djelomična pomrčina, javlja Novi list.

Američki stručnjaci već upozoravaju građane na potencijalne gužve na cestama zbog brojnih koji će htjeti bolje vidjeti ovaj nebeski ‘show’, a liječnici dijele ozbiljna upozorenja usmjerena na samo promatranje pomrčine Sunca.

Naglašavaju da je iznimno važno pravilno zaštititi oči jer bez obzira na to je li mjesec na putu ili ne, pogled je i dalje usmjeren u sunce zbog čega može doći do trajnog oštećenja vida.

Potičući ljude da koriste odgovarajuću zaštitu za oči, oftalmologinja Nicole Bajic upozorila je da bi si ljudi mogli ozbiljno naštetiti ako ne zaštite oči, a obične sunčane naočale neće biti dovoljne.

Govoreći za Fox News, rekla je: ‘Znam da je ovo vrlo poseban događaj i da svi želimo sudjelovati, ali poruka koju želim poslati je da ne dopustite da nekoliko minuta gledanja ovog super događaja utječe na vašu viziju do kraja života.

Jedini siguran način da izravno zavirite u pomrčinu je u trenutku kada mjesec potpuno prekriva sunce. Zaista je važno zapamtiti da neće svi to moći vidjeti, već samo mali dio SAD- a’.

Njezin je savjet nabavka odgovarajućih naočala za pomrčinu, koje bi osobu u normalnim uvjetima učinile slijepima za sva svjetla osim za ona najsjajnija.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.