Popularna dijeta povećava rizik od raka

Popularna dijeta povećava rizik od raka

Dijeta može biti puno više od manjeg unosa hrane i kretanja, smatraju stručnjaci.

Foto: 

Pixabay

D.H.

D.H.

Omiljena je Hughu Jackmanu i Jennifer Aniston

Povremeni post jedna je od omiljenih dijeta mnogih slavnih osoba, kao što su Hugh JackmanJennifer AnistonKourtney Kardashian Halle Berry. Međutim, osim što brzo skida kilograme, ovaj režim prehrane može povećati rizik od razvoja bolesti srca ili raka, pokazala je najnovija studija. Istraživanjem koje je izvorno bilo provedeno na miševima znanstvenici su otkrili da preskakanje doručka uzrokuje pad broja bijelih krvnih stanica do 90 posto. Te stanice pomažu u borbi protiv bolesti, kontroli upale i uklanjaju oštećene stanice iz tijela, prenosi Index.

Dr. Filip Swirski, imunolog u bolnici u New Yorku koji je vodio studiju, rekao je: ‘Budući da su imunološke stanice toliko važne za druge bolesti, poput bolesti srca ili raka, ključno je razumjeti kako se njihova funkcija kontrolira.’

Istraživači su također potvrdili kako je ova studija među prvima koja je pokazala da preskakanje obroka izaziva odgovor na stres u mozgu koji negativno utječe na imunološke stanice. Dok su neke studije tvrdile da bi povremeni post mogao biti povezan s dugovječnošću, najnovije istraživanje sugerira da bi mogao imati suprotan učinak, donosi Daily Mail.

Povremeni post bio je jedan od najpopularnijih trendova dijete 2010-ih. Dijeta podrazumijeva da osoba ograniči svoj unos kalorija na određene sate u danu ili dane u tjednu kako bi izgubila težinu i kontrolirala prehrambene navike. Među slavnima koji se kunu u dijetu je i Jennifer Aniston, koja je 2019. godine otkrila da ujutro pije samo tekućinu, a prvi obrok čuva za podne. Mark Wahlberg također je obožavatelj ove dijete, ograničavajući se na jedenje hrane samo između 12 i 18 sati svaki dan. Pobornici ovog režima prehrane sugeriraju da povremeni post potiče gubitak težine, smanjuje razinu upale te može pomoći ljudima da žive dulje.

‘U svijetu raste svijest o tome da je post u nekim slučajevima zdrav i doista postoji obilje dokaza o njegovim dobrobitima. Međutim, naša studija sugerira da ovakav post može imati i zdravstvene rizike od kojih neki nisu nimalo bezazleni’, objašnjava Swirski.

‘Provedeno istraživanje pokazuje nam da postoji veza između živčanog i imunološkog sustava.’

U radu, objavljenom u časopisu Immunity, znanstvenici su došli do nevjerojatnih rezultata koji su ukazivali na to da povremeni post može dovesti do povećanog rizika od upala u tijelu, infekcija, razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava, ali i karcinoma.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.