Posteljinu mijenjajte barem jednom tjedno

Posteljinu mijenjajte barem jednom tjedno

Foto: 

Stefan Schweihofer from Pixabay

D.H.

D.H.

Može uzrokovati negativne posljedice za vaše zdravlje

Iako stručnjaci savjetuju da bismo posteljinu trebali mijenjati svaki tjedan, mnoga istraživanja pokazala su da većina ljudi to svejedno ne radi. Kako donosi Best Life, neredovito mijenjanje i pranje posteljine može uzrokovati negativne posljedice za vaše zdravlje, a evo o kojim se sve opasnostima radi.

Ako se ne pridržavate pravila pranja barem jednom tjedno, dermatolog Alok Vij upozorava da prljava posteljina može izazvati svrbež kože, napadaje astme, sezonske alergije ili osipe. I dok nakupljena prljavština, ali i znoj značajno mogu pridonijeti ovim simptomima, najčešći su krivac grinje, piše Index.

‘Grinje su sitna bića koja su vrlo česta u većini kućanstava. Ne grizu, ali mogu uzrokovati osip na koži, iritacije te mogu pogoršati simptome alergije kod mnogih ljudi. Grinje se mogu razmnožavati velikom brzinom i mogu živjeti isključivo od mrtvih stanica kože. U bilo kojem trenutku mogu postojati deseci tisuća, čak stotine tisuća grinja koje žive u vašem madracu i posteljini. Čak i ako niste alergični na grinje, vjerojatno svejedno ne želite dijeliti krevet s tisućama njih. Redovito pranje posteljine u tome može pomoći’, objašnjavaju stručnjaci.

Pranje jednom tjedno preporučuje se za većinu ljudi. Međutim, stručnjaci kažu da biste trebali češće prati svoje plahte ako dopuštate kućnim ljubimcima da spavaju u vašem krevetu, ako imate alergije ili astmu. U tim slučajevima pranje svaka tri ili četiri dana može smanjiti rizik od zdravstvenih problema.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.