Pretjerana uporaba ibuprofena može uzrokovati 4 ozbiljna zdravstvena problema

Pretjerana uporaba ibuprofena može uzrokovati 4 ozbiljna zdravstvena problema

Foto: 

Vnukko / Pixabay

D.H.

D.H.

Budite oprezni

Lijekovi protiv bolova koriste se za rješavanje različitih bolova. Preporučena doza na dan je otprilike 200-400 mg, a najviše 1200 mg na dan. Poznato je da prekomjerno korištenje lijekova protiv bolova uzrokuje brojne i ozbiljne želučane probleme.

Ibuprofen može uzrokovati “nuspojave povezane sa želucem”, upozorila je dobrotvorna organizacija Versus Arthritis.

Osobama koje imaju žgaravicu ili probavne smetnje tijekom korištenja ibuprofena savjetuje se da razgovaraju sa svojim liječnikom.

Dugotrajna primjena ibuprofena se ne preporučuje jer “povećava rizik od problema sa cirkulacijom srca”. Takav rizik je izraženiji kod onih imaju i druge rizike za srčana oboljena. “Ibuprofen može uzrokovati čir na želucu ili crijevima, osobito ako ga dulje vrijeme ili u velikim dozama uzimate oralno”, upozorava britanski NHS.

“Ako ga trebate uzimati dulje vrijeme, vaš liječnik može također propisati lijek koji će vam pomoći u zaštiti želuca”, dodaju iz NHS-a.

Ostali problemi sa želucem zbog ibuprofena mogu uključivati krvarenje ili perforacije u želucu ili crijevima.

Ibuprofen je svakodnevni lijek protiv bolova koji se koristi za niz bolesti, ne samo za artritis. Britansko nacionalno zdravstveno tijelo istaknulo je da se ibuprofen može koristiti i za liječenje simptoma koronavirusa, menstrualnih bolova, zubobolje i uganuća.

Ljudima koji uzimaju ibuprofen savjetuje se da ga ne miješaju s aspirinom ili naproksenom bez prethodnog razgovora s liječnikom.

Prema NHS-u, ne biste trebali uzimati ibuprofen na usta niti ga nanositi na kožu ako ste ikada imali alergijsku reakciju ili neobične simptome. To može uključivati teško disanje ili piskanje, curenje iz nosa ili reakcije na koži nakon uzimanja aspirina, ibuprofena ili drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što je naproksen, piše Express.

Također biste ovaj lijek protiv bolova trebali izbjegavati ako ste trudni, dodaje zdravstveno tijelo.

Kako biste bili sigurni da su tablete, kapsule, granule ili tekućina ibuprofena sigurni za vas, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika u slučaju da ste:

– nekad imali krvarenje u želucu ili perforaciju u želucu uzrokovanu nesteroidnim protuupalnim lijekovima

– više puta imali perforaciju u želucu, krvarenje u želucu ili čir na želucu više puta

– imate zdravstveni problem što znači da imate povećanu mogućnost krvarenja

– imate teško zatajenje srca, teško zatajenje bubrega ili teško zatajenje jetre

– pokušavate zatrudnjeti

– imate visok krvni tlak koji nije pod kontrolom

– imate srčanu bolest ili blago do umjereno zatajenje srca, ili ste ikada imali moždani udar

– imate problema s bubrezima ili jetrom

– imate astmu, peludnu groznicu ili alergije

– imate Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis

– imate vodene kozice ili herpes zoster – uzimanje ibuprofena može povećati mogućnost određenih infekcija i kožnih reakcija, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.